24/7 Customer service 06-20165656

Lage waterdruk oorzaken & oplossingen

Lage waterdruk oorzaken & oplossingen
Lage waterdruk oorzaken & oplossingen

Wanneer de loodgieter inschakelen?

Lage waterdruk thuis zorgt ervoor dat dagelijkse taken zoals afwassen en handen wassen langer duren dan nodig is. In de douche weerhoudt een lage druk een bevredigende, effectieve wasbeurt. Het vullen van water in een gootsteen, bad of kan dan eeuwig duren. Vaatwassers en wasmachines kunnen minder optimaal presteren door de lage waterdruk.

Houd er rekening mee dat lage waterdruk verschillende mogelijke oorzaken heeft, daarom is het het beste om een loodgieter te bellen om het probleem nauwkeurig te diagnosticeren via een professionele inspectie. Lees verder om te leren wat kan voorkomen dat uw water gelijkwaardig goed stroomt en beweegt.

Lage waterdruk
Lage waterdruk

Wat veroorzaakt lage waterdruk?

Over het algemeen is lage waterdruk een probleem met ofwel een enkel onderdeel of meerdere gebieden van uw huis. Als u lage druk opmerkt in slechts één douchekop of kraan, is de meest waarschijnlijke reden voor lage druk dat het onderdeel of deel vervangen moet worden. Als u lage druk opmerkt die meerdere of alle onderdelen of apparaten in het huis beïnvloedt, heeft het probleem waarschijnlijk te maken met uw leidingen of hoofdkraan. Een van de meest voorkomende oorzaken van lage waterdruk in Utrecht zijn vuile kraanfilters. Een filter bevindt zich aan het einde van de kraan die water in de gootsteen of het bad leidt, zuurstof in het water introduceert en tegelijkertijd de waterstroom beperkt tot een consistente stroom. Vuile filters moeten worden schoongemaakt of vervangen om de kraan goed te laten functioneren. Onder vuil kunt u met name kalk verstaan.

Meer oorzaken van lage waterdruk

Het probleem zou kunnen liggen aan de hendel van de hoofdkraan of een ander onderdeel van de hoofdkraan, wat gecorrigeerd kan worden door een onze loodgieter. Bovendien, als u een waterdrukregelaar heeft, kan een verkeerde afstelling ervoor zorgen dat de waterdruk te hoog of te laag uw huis binnenkomt. Bel onze loodgieter om naar uw waterdrukregelaar te kijken en om te bepalen of dit inderdaad het probleem is. Daarnaast is pijpcorrosie een ernstig probleem en een veelvoorkomende oorzaak van lage waterdruk.
Corrosie ontwikkelt zich in de loop van de jaren tot een ophoping, waardoor uiteindelijk de waterstroom wordt beperkt door de vernauwing van de binnenkant van de leidingen. Corrosie komt veel voor bij gegalvaniseerde of stalen leidingen, maar ophoping van andere aanslag in leidingen van elk materiaal kan ook de oorzaak zijn van lage waterdruk. Pijpcorrosie vereist over het algemeen vervanging van de leidingen, wat uitgevoerd moet worden door een professioneel opgeleide en uitgeruste loodgieter. Voor pijpvervanging en restauratie verwijzen we u door naar onze loodgieter.

Aangezien er talrijke mogelijke oorzaken van lage druk zijn, biedt Delta Loodgieter Utrecht uitgebreide loodgietersoplossingen om elke oorzaak van lage waterdruk te verhelpen.

Lage waterdruk
Lage waterdruk

Hoe zelf waterdruk controleren?

1.Controleer de warmwatervoorziening:

Als alleen de warmwaterkranen een lage waterdruk hebben, zoek dan het probleem bij je CV-ketel of boiler. Mogelijke problemen zijn:

 • Afzetting in de CV-ketel/boiler of in de warmwaterleiding: Spoel de watertank door. Bel een loodgieter als dit niet werkt. Vervang de anode regelmatig om te voorkomen dat het probleem zich opnieuw voordoet, overweeg tevens om een waterontharder te installeren.
 • Te kleine leidingen voor het warme water: In veel gevallen moet de waterleiding voor warm water die uit je cv-ketel/boiler komt ten minste 19 mm in diameter zijn.
 • Lekken in de ventielen of in de tank: Probeer lekken alleen zelf te verhelpen als het kleine lekken zijn en je toevallig zelf enige ervaring hebt als loodgieter.
2.Controleer op lekken:
 • Lekken zijn een veelvoorkomend probleem van lage waterdruk. Controleer op vochtige plekken onder leidingen, vooral bij de hoofdleiding. Repareer eventuele lekkende pijpen die je tegenkomt. De hoofdleiding zit, in gebieden met een mild klimaat, doorgaans aan de zijkant van een huis of, in gebieden met een kouder klimaat, in de vloer van de kelder. Kleine vochtige plekken kunnen door condensatie worden veroorzaakt. Leg een paar keukenpapiertjes neer en controleer de volgende dag of ze nat zijn. Als ze nat zijn, heb je een probleem.
3.Controleer je toilet op lekken:
 • Een lekkend toiletmechanisme blokkeert de waterstroom van de waterbak naar de wc-pot niet. Doe een paar druppels voedselkleurstof in de waterbak en spoel een uur of 2 niet door. Als de kleurstof na die periode in de wc-pot terecht is gekomen, moet je toilet gerepareerd worden. Doorgaans is het zo gebeurd, met een nieuwe vlotter of andere makkelijke oplossing. Als je je toilet constant hoort lopen, zorgt dat zeker weten voor een verlaagde waterdruk. Het is natuurlijk fijn als u weet hoe u dit kunt oplossen. Het kan een optie zijn om dit tijdens andere sanitaire werkzaamheden te laten inspecteren. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.
4.Controleer de watermeter om lekken als mogelijkheid uit te sluiten:
 • Als je geen lekken hebt gevonden, is het goed om je watermeter te controleren om dat te bevestigen. Draai alle kranen in het huis dicht en lees de meter af. Je kunt vervolgens op twee manieren op lekken controleren:
 • Noteer de waterstand voordat u gaat slapen en controleer deze weer wanneer u opstaat. Zorg dat er in die tussentijd geen vaatwasser aanstaat, geen wasmachine draait en alle elektrische watervoorzieningen. Alvorens dit te doen, moet u de hoofdkraan in huis afsluiten, zo weet u zeker dat de laatste druppels niet komen van de watertoevoer maar van het restje in de leidingen.

6 oorzaken van lage waterdruk

De 6 meest voorkomende oorzaken van lage waterdruk zijn:
 1. Lekkages: Een lekkage in het leidingsysteem kan ervoor zorgen dat de druk deels of geheel verdwijnt.
 2. Vervuilde filters: Filters aan het uiteinde van kranen en douchekoppen kunnen dichtgeslibd zijn met vuil en kalkaanslag.
 3. Veelvuldig gebruik van water: Tegelijkertijd gebruik van douches, wasmachines, vaatwassers en tuinslangen kan onderdruk in het leidingnetwerk veroorzaken.
 4. Hoofdkraan niet correct ingesteld: Als de hoofdkraan verkeerd ingesteld staat, kan dit te weinig druk op de leidingen geven.
 5. Problemen met de cv-ketel: Lage waterdruk bij alleen warm water kan wijzen op een probleem met het warmwaterventiel in je cv-ketel of boiler.
 6. Corrosie in de leidingen. Corrosie kan leiden tot vernauwing van de binnenkant van de leidingen, wat de waterstroom beperkt.
Het is belangrijk om deze mogelijke oorzaken te onderzoeken en indien nodig contact op te nemen met Delta Loodgieter Utrecht. Dit kan door te bellen, te mailen, te chatten of ons contactformulier in te vullen op de website. Bij Delta blijven we dankzij onze virtuele assistent 24/7 bereikbaar ook tijdens feest en vakantiedagen.

5 feiten over water

 1. Volgens de World Health Organization hebben we ongeveer 19 liter water per dag nodig voor basishygiëne. Dat is dus 100 liter minder dan we momenteel gebruiken
 2. Een bad verbruikt ruim 3 keer zoveel water als een douche van 5 minuten. Dus als je wilt besparen, kies dan voor een snelle douche
 3. Het toilet is ook een grote waterverbruiker, met ongeveer 33 liter per dag (oftewel 5,7 liter per keer). Een lopende wc kan zelfs 757 liter water per dag verspille
 4. Een kraan die één druppel per seconde lekt, kan per jaar wel ruim 11 duizend liter verspillen. Dus let op uw lekkende kranen.
 5. Gemiddeld drinken we in ons leven zo’n 75 duizend liter water, waarvan slechts 10 procent direct uit de kraan komt. De rest krijgen we binnen via bijvoorbeeld thee en koffie

Delta Loodgieter Utrecht is jarig!

Als laatste feit die we achteraan de rij stiekem willen toevoegen is dat Delta Loodgieter Utrecht dit jaar 3 jaar bestaat als organisatie met samenwerkende loodgieters, installateurs en vele professionals. Wij vieren daarbij niet alleen ons loodgietersbedrijf in Utrecht maar dus ook onze partners en onze klanten waar we iedere dag naar uitkijken om voor klaar te staan. Het blijft een prachtig beroep om te beoefenen en de vele projecten die daarbij horen alsook de vele mensen die ons werk nog mooier maken. Op naar de volgende jaren!
Utrecht is als hartje van Nederland voor Delta het centrum van partnerschap en een betekenisvolle reden om telkens met onze bussen doorheen te rijden van A naar B. Tenslotte wensen we onze lezers nog veel leesplezier maar vooral meer kennis over ons beroep en alles wat eronder valt. Daarom blijven we jongeren aanmoedigen om veel met hun handen te werken. Praktijkgerichte beroepen kunnen tot op heden maar moeilijk worden vervangen en het is voor de mensen zelf fijner als ze persoonlijk worden geholpen of bijgestaan door onze ervaren loodgieter.
Houdt onze Socials in de gaten, vraag ons naar een offerte of stel gewoon een vraag via DM of de app met ons telefoonnummer 06 2016 56 56.