24/7 Customer service 06-20165656

3 tips tegen vocht en schimmel

vocht en schimmel

Schimmel voorkomen en bestrijden

Vocht en schimmel in de badkamer: Heb je ooit het douchegordijn opengetrokken en onverwacht die donkergroene en zwarte vlekken gezien die schimmel worden genoemd? Het is niet alleen onaangenaam om te zien, maar het kan ook de gezondheid van u en uw gezin of kantoormedewerkers in gevaar brengen. Het kan 24 tot 48 uur duren voordat schimmel groeit in een donkere, vochtige ruimte. Als het niet meteen wordt behandeld, kan het uw ogen, keel en neus irriteren en astma- en allergiesymptomen verergeren. In de badkamer kan schimmel groeien in kieren en hoeken, op het plafond en ook op douchegordijnen. Hier zijn enkele manieren om schimmel te voorkomen en eenvoudige manieren om het veilig schoon te maken:

 • Rubber de wanden van de douche Door een wisser te kopen en deze in de douche of badkamer te bewaren, kunt u de belangrijkste oorzaak van schimmelvorming in de badkamer voorkomen. Na het douchen kan zoiets eenvoudigs als het laten lopen van de wisser langs de wanden van uw douche de kans op schimmelgroei enorm verkleinen.

 

 • Spuit azijn en zout op en rond uw douche en bad. Voor een meer natuurlijke oplossing vult u een spuitfles met azijn en zout. Spuit vervolgens één keer per week uw douchegordijn, de wanden van uw douche en de hoeken rond het bad in om eventuele schimmelsporen uit te drogen, waardoor de bacteriën worden gedood en de vorming ervan wordt voorkomen. Laat het 15 minuten zitten en spoel vervolgens de douche/bad af.

 

 • Spray bleekmiddel op en rond uw douche en bad. Voor degenen die op zoek zijn naar een intensere en samentrekkende oplossing, giet bleekmiddel en water in een spuitfles. Spuit vervolgens over de hele douche en zorg ervoor dat u ook de hoeken van de douche/bad bereikt. Afhankelijk van hoe sterk je de oplossing verkiest, voeg je meer of minder water toe. Voor deze oplossing raden we aan een gezichtsmasker te gebruiken, zodat je het bleekmiddel niet inademt. En terwijl u hem laat zitten, laat u de ventilator aanstaan en sluit u de deur, zodat de geur u, uw gezin of huisdieren geen schade berokkent. Laat het 15 minuten zitten en spoel het vervolgens uit. Als u merkt dat uw badkuip- of doucheschimmel niet meer te bestrijden is en u misschien daardoor een nieuw bad of douche overweegt, neem dan vandaag nog contact op met Delta Loodgieter Utrecht.

Risico’s en gevaren van bleekmiddel

Wij helpen u met al uw douche-, badkamer- en sanitaire wensen. Met betrekking tot onze tips hierboven, let op: Bleekmiddel + Azijn = Giftig chloorgas. Hoewel de combinatie een goed ontsmettingsmiddel oplevert, zijn dit twee veel voorkomende reinigingsmiddelen. Deze mogen nooit tegelijkertijd worden gebruikt. Waarom: Door een zwak zuur aan bleekmiddel toe te voegen, komen giftige chloor- en chlooraminedampen vrij. Dit veroorzaakt hevige irritatie aan ogen, huid en uw longen. Bij Delta Loodgieter Utrecht zijn wij geen fan van bleekmiddel. Dit is dan ook een laatste redmiddel indien u zonder een professioneel vakman het zelf kiest op te lossen. Wij adviseren bleekmiddel niet te gebruiken zonder dat u hier verstand van heeft.

U zou bijvoorbeeld ook raad kunnen plegen bij een kundig schoonmaakbedrijf. Hier zijn mensen werkzaam die zich bijna dagelijks ontfermen over ruimtes door gebruik van bleekmiddel en andere chemische middelen. Een professioneel schoonmaakbedrijf maakt daarbij op een verantwoorde manier gebruik van beschermende kleding en maskers. Zij zouden u verder kunnen adviseren bij schimmelproblemen in uw woning of op kantoor, bedrijf ruimtes en industriële gebouwen.

Voor het inspecteren en oplossen van vocht en lekkages met als gevolg schimmelvorming, neemt u het beste contact op met onze loodgieter. Onze loodgieter beschikt over professioneel apparatuur om camera, vocht en lekkage inspecties uit te voeren. Indien uw verzekeringsmaatschappij hierbij een rol speelt, kunnen wij op uw verzoek een rapport of verslag opmaken omtrent de inspecties en de metingen. Deze ontvangt u nadat dit met u is afgesproken en na ons bezoek. Heeft u de factuur of betaalverzoek voldaan, dan voorzien wij u van een lekdetectie rapport of een verslag.

vocht en schimmel
vocht en schimmel

Meer tips tegen vocht en schimmel

Hier zijn zijn nog wat handige tips om vocht in huis en bedrijf te verminderen en schimmelproblemen te voorkomen:

 • · Goede ventilatie en luchtcirculatie: Regelmatig luchten en ventileren kan vocht helpen verdrijven. Zorg voor voldoende frisse lucht in huis door ramen en deuren open te zetten. Gebruik ook afzuigventilatoren in keukens en badkamers om vochtige lucht af te voeren. Ventileer extra als er veel mensen in huis zijn geweest, bijvoorbeeld na een feestje of een gezellige avond met visite.

 

 • Stabiliseer de luchtvochtigheid: Een stabiele luchtvochtigheid is essentieel om vochtproblemen te voorkomen. Gebruik eventueel een luchtontvochtiger om overtollig vocht uit de lucht te halen. Deze zijn in winkels maar ook online verkrijgbaar. Prijzen variëren maar in principe hanteren we als belangrijkste regel dat het beschikt over voldoende capaciteit om vocht op te vangen. Dit hangt natuurlijk ook af van de ruimte, hoe groot en hoe vochtig het over het algemeen is.

 

 • Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid niet te hoog is, maar ook niet te laag. Een ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%. Droog vochtige ruimtes direct na gebruik: Na het douchen, koken of wassen van kleding kunnen ruimtes vochtig worden. Maak de badkamer droog door een raam open te zetten en gebruik te maken van het ventilatiesysteem.Let ook op vochtige muren en vloeren. Droog deze met een doekje om schimmelvorming te voorkomen

Schimmelbestrijding in Nederland

Schimmelproblemen als eigenaar

In Nederland is schimmel in woningen een aanzienlijk probleem. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer één vijfde van alle woningen, dat zijn ruim 1,5 miljoen woningen die te maken hebben met vocht en schimmel. Dit probleem is niet beperkt tot oudere huizen; het kan in elke woning voorkomen, ongeacht de leeftijd. Gelukkig bestaan er in Nederland subsidiemogelijkheden voor isolatie en vochtbestrijding. Er bestaat zoiets als de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Met de ISDE-subsidie kunnen huiseigenaren een vergoeding aanvragen voor isolatiemaatregelen zoals onder andere:

 •  Spouwmuurisolatie
 •  Dakisolatie
 • HR++ glas en triple glas
 •  Vloerisolatie
 •  Warmtepompen
 • Zonneboilers
 •  Elektrische kookvoorzieningen
 •  Kleinschalige windturbines

Dit geldt dus ook voor zakelijke gebruikers, monumenteigenaren, fabrikanten of bouw en installatiebedrijven. Met de ISDE krijgt u subsidie voor energiebesparende en duurzame maatregelen in uw woning of bedrijfspand. In 2024 is het budget verhoogd, van € 560 miljoen naar € 600 miljoen. Elk jaar komt er een nieuw budget beschikbaar. De ISDE loopt door tot 2030 en is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat in samenwerking met de Europese Unie.

vocht en schimmel
vocht en schimmel

Schimmelproblemen als huurder

Als u als huurder in Nederland last heeft van gevorderde schimmel- en vochtproblemen in uw woning of kamer, zijn er verschillende stappen die u kunt ondernemen:

 • Neem contact op met uw verhuurder: Het is belangrijk om de verhuurder schriftelijk op de hoogte te stellen van de problemen. De verhuurder is wettelijk verplicht om de woning in goede staat van onderhoud te houden. Zorg ervoor dat u bewijs kunt leveren door middel van foto’s en video opnames.

 

 • Meldt uw klachten bij de huisbaas of woningcorporatie bij wie u huurt. Raadpleeg de Rijksoverheid, het juridisch loket of de huurcommissie als uw klachten niet of nauwelijks serieus worden genomen. Zij kunnen u informeren over uw rechten en plichten. In het laatste geval kunt u de kantonrechter inschakelen: Alle huurders, ook die in de vrije sector met een niet-gereguleerde huurprijs, kunnen naar de kantonrechter stappen. Hier kunt u niet alleen een lagere huurprijs vorderen, maar ook een verplichting voor de verhuurder om de problemen te verhelpen.

 

 • Gemeente of GGD inschakelen: U kunt ook hulp zoeken bij uw gemeente of de lokale GGD. Zij kunnen ondersteuning bieden en eventueel ingrijpen bij ernstige problemen.

Al met al bestaan er in Nederland voldoende hulpinstanties en mogelijkheden om u met de meeste problemen te helpen. Hebt u een mobiele beperking of weet u niet zo goed hoe actie te ondernemen? U kunt altijd eerst een familielid of kennis benaderen om het probleem voor te leggen. U kunt dan iemand anders namens u de klachten doorgeven en eventueel aanvragen in te dienen. Delta Loodgieter Utrecht staat telefonisch, via Whatsapp en de mail altijd voor u klaar om u in kwetsbare situaties te adviseren of door te verwijzen.

Informatie bij Delta Loodgieter Utrecht

Bij Delta Loodgieter Utrecht vinden we het niet alleen leuk om mensen te adviseren maar ook te informeren met feiten om bepaalde twijfels weg te nemen. Daarom hebben wij een aantal interessante gegevens op een rijtje gezet. Vocht en schimmel in huis is een veelvoorkomend probleem en kan leiden tot gezondheidsklachten. Het is belangrijk om de feiten te kennen en de mythes te ontkrachten. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende beweringen over schimmel en onthullen we wat waar is en wat niet:

Feiten en fabels over schimmelbestrijding

Feit: schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. Schimmels in huis kunnen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals keelpijn, niezen, hoesten, verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid. Vooral voor mensen met allergieën, astma of andere longziekten kunnen schimmels de klachten verergeren.

Fabel: schimmel is alleen een probleem in oude huizen. Niet waar.
Schimmel kan in elk huis voorkomen, ongeacht de leeftijd van het gebouw. Het ontstaat vaak door vochtproblemen, die zowel in nieuwe als oude huizen kunnen voorkomen.

Feit: schimmel moet je zo snel mogelijk verwijderen. Het is essentieel om schimmelplekken snel aan te pakken om verdere verspreiding en gezondheidsrisico’s te voorkomen. Gebruik een toegelaten schimmelbestrijdingsmiddel en volg de aanwijzingen nauwkeurig op.

Fabel: schimmel is makkelijk te voorkomen. Niet helemaal waar. Hoewel er preventieve maatregelen zijn, zoals goede ventilatie en het drooghouden van ruimtes, kan schimmel toch ontstaan door onvoorziene lekkages of vochtproblemen.

Feit: schimmels houden van vochtige omgevingen. Schimmels gedijen in vochtige omgevingen. De badkamer is vaak een ideale plek voor schimmelgroei. Regelmatig schoonmaken en goed ventileren zijn essentieel om schimmel in de badkamer te voorkomen.

vocht en schimmel
vocht en schimmel

En dan tenslotte de belangrijkste fabel ontrafeld in vocht en schimmel vandaag:
Bleekmiddel is het beste middel tegen schimmel en dat is niet waar. Hoewel bleekmiddel oppervlakkige schimmel kan verwijderen, doodt het niet altijd de schimmelsporen en kan het de onderliggende oorzaak niet aanpakken. Bovendien kan het mengen van bleek met andere schoonmaakmiddelen gevaarlijke gassen veroorzaken. Voor meer informatie over schimmelbestrijding of het laten uitvoeren van een onderzoek hiernaar, verwijzen we u naar ons contactformulier. Het zou ons helpen om daarbij foto’s en eventueel een video opname mee te sturen. Wij helpen u verder en kijken naar een passende oplossing. Delta Loodgieter Utrecht is via onze virtuele secretariaat 24/7 bereikbaar per mail of ons contactformulier.