24/7 Customer service 06-20165656

Comfort en veiligheid In sanitaire ruimtes

sanitaire ruimtes

Hoe belangrijk is comfort, duurzaamheid en veiligheid in sanitaire ruimtes natte ruimtes?

De impact van duurzaamheid voor sanitair comfort en veiligheid

Duurzaam comfort en veiligheid zijn om verschillende redenen belangrijk in natte ruimtes zoals badkamers, keukens en toiletten. Vochtige omgevingen kunnen de groei van schimmels en bacteriën bevorderen, wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Goede ventilatie helpt de luchtvochtigheid te reguleren en vermindert het risico op gezondheidsproblemen. Natte vloeren zijn glad en kunnen valpartijen veroorzaken. Het is belangrijk om antislipmaterialen te gebruiken en ervoor te zorgen dat de ruimte goed verlicht is om ongelukken te voorkomen. Een goed geventileerde ruimte voelt comfortabeler aan en voorkomt problemen zoals condens en muffe geuren. Comfortabele temperaturen en luchtvochtigheid dragen bij aan een aangename ervaring in de ruimte. Vocht kan bouwmaterialen beschadigen. Door de ruimte goed te ventileren en waterbestendige materialen te gebruiken, wordt de levensduur van de ruimte verlengd.

Het is dus essentieel om aandacht te besteden aan comfort en veiligheid in natte ruimtes om een gezonde, veilige en aangename omgeving te creëren. Uw gezondheid, comfort, veiligheid en de duurzaamheid van sanitaire voorzieningen spelen een cruciale rol voor een optimale sanitaire ervaring. Dit geldt voor zowel thuis als op het werk en openbare ruimtes. In uw woning bent u hier zelf verantwoordelijk voor, helaas zien we dit in de praktijk anders in bijvoorbeeld studentenwoningen of restaurants. Juist op locaties waar meerdere mensen gebruik maken van keukens, toilet of doucheruimtes is het van groter belang dat dit regelmatig wordt geïnspecteerd. We merken dat er zowel privé als zakelijk op veel plekken verbetering kan plaatsvinden. Om iedereen van algemene informatie te voorzien, geven we een aantal tips zodat u deze kunt toepassen of aangeven indien hier weinig aan wordt gedaan.

Veiligheid en comfort in huis:

Veiligheid en comfort in huis
sanitaire ruimtes

Qua veiligheid kunt u gebruik maken van antislipmatten of -tegels om uitglijden te voorkomen. De ruimte voorzien van goede verlichting zorgt ervoor dat u of uw familieleden obstakels gemakkelijk kunnen zien. U kunt handgrepen of hogere toiletten en wastafels installeren voor extra steun en stabiliteit. Voor de hygiëne houd u het toilet schoon en zorgt u voor voldoende ventilatie om schimmel en bacteriegroei te voorkomen. Afhankelijk van de staat en bouwjaar hoeft u in het begin geen last te hebben van schimmels of vochtplekken, maar kunnen deze na een tijdje pas ontstaan. Voorkomen is beter dan bestrijden zeggen wij vaak. Daarnaast is voldoende opbergruimte voor toiletpapier en reinigingsmiddelen geen overbodige luxe. Naast het schoon en droog houden van sanitair papier of intieme doekjes, is het ook van groot belang dat u schoonmaakmiddelen buiten het zicht van kinderen houdt. En natuurlijk om de ruimte georganiseerd te houden.

Veiligheid en comfort in openbare ruimtes:

Zorg voor toiletten die toegankelijk zijn voor mensen met een handicap, inclusief aangepaste afmetingen en steunrails. Tijdens de corona maatregelen is er internationaal gebruikgemaakt van contactloze dispensers. Hierdoor haalde men alles uit de kast om kruisbesmetting te voorkomen en dat zelfs buiten natte ruimtes zoals winkels, overheidsgebouwen, stations en supermarkten. Hygiëne sprays en handgels waren vaak uitverkocht maar zijn in medische ruimtes en grote cateringbedrijven de normaalste zaak van de wereld. Het gebruik van contactloze zeepdispensers en kranen is dus helemaal niet zo vreemd maar juist essentieel. Bovendien zijn hygiëneboxen in elk wc hokje voor het discreet weggooien van persoonlijke hygiëneproducten niet meer van openbare ruimtes weg te denken. Toch komen wij op plekken waar niet altijd aan deze eisen wordt voldaan.

Daarom komt het regelmatig voor dat er tampons en vochtige doekjes door het toilet worden gespoeld en de wc’s verstopt raken, gaan stinken en buiten gebruik zijn met als gevolg. Het gedrag van mensen wordt vaak sterk beïnvloed door hoe de omgeving is ingericht, uitzonderingen daargelaten. Wat ook belangrijk blijft is duidelijke signalering. Gebruik duidelijke bordjes om aan te geven waar de toiletten zich bevinden en of het geschikt is voor baby’s, rolstoelgebruikers en voor man of vrouw. Als laatste maar geen onvergetelijke tip en wellicht wel de meest vanzelfsprekende: Zorg voor een regelmatig schoonmaakschema om de toiletten schoon en hygiënisch te houden.

Duurzame sanitaire producten

Sanitaire voorzieningen voor een hygiënische en comfortabele ruimte zijn geen overbodige luxe. Naast dat het handig is in gebruik zorgt het ervoor dat de vochtbalans optimaal blijft. Er bestaan tal van innovatieve materialen en producten in het hedendaags assortiment bij bekende groothandels. Bij Delta Loodgieter Utrecht vinden we het afwisselend om deze zo nu en dan aan onze klanten te introduceren. Wij kunnen u een aantal sanitaire producten voorleggen die eenmaal, nadat ze geïnstalleerd zijn of gebruikt zijn, klanten niet meer anders zouden willen. Bovendien tilt het de gebruikerservaring naar een hoger niveau omdat het veel problemen voorkomt en dit op de langere termijn voordeliger uitpakt voor uw portemonnee. De volgende producten zijn de meest aan te raden, gebruikte of gevraagde door de consument:

Ecologische en/of biologische producten:

Natuurazijn
sanitaire ruimtes

Natuurazijn:

Uitermate geschikt om van hardnekkig vuil af te komen, schimmel te bestrijden en muffe geuren tegen te gaan. Bovendien raden we dit middel altijd aan in combinatie met baking soda en heet water voor kleine verstoppingen. Een enorme aanrader als ontkalker zowel in de badkamer als in de keuken en neutraliserende werking voor nare luchtjes in een ruimte. Het is biologisch afbreekbaar en daarnaast in principe niet schadelijk voor de mens. Niet te verwarren met schoonmaakazijn dat dubbel zo zuur en chemisch is voor mens en dier.

Allesreiniger van Driehoek:

Dit zeer bekende groene goedje is van ouds af aan niet meer weg te denken van het gootsteenkastje. U hebt er ook maar een beetje van nodig, is biologisch afbreekbaar en bevat geen minerale, petrochemische of agressieve ingrediënten wat het een duurzaam product maakt. Ook wel bekend onder de naam “groene zeep”. Naast de keuken, toilet en badkamer kan het prima gebruikt worden om uw balkon of tuintegels mee schoon te maken. Sta er niet vreemd van op te kijken als u ook mensen een zeepsopje ziet maken om de auto ermee te wassen.

Biologisch afbreekbare doekjes:

U kunt denken aan toiletdoekjes, schoonmaakdoekjes of babydoekjes. In principe raden we altijd af om doekjes door het toilet te spoelen, mede omdat het toiletsysteem hier simpelweg niet voor gebouwd is. Afgezien daarvan is het een kwestie van tijd voordat er een diepe verstopping ontstaat waardoor speciale machines aan te pas moeten komen. Al met al voorkomt u hoge kosten en problemen. Niemand zit te wachten op een verstopte toilet.

Toch heeft het meerdere voordelen want, qua afvalverwerking is het beter voor dier en milieu en omdat er in vele doekjes enkel biologische ingrediënten in worden verwerkt, is het minder schadelijk voor de huid en uw gezondheid. Waterwipes is een sterk aan te raden merk voor baby’s en kinderen, en bevat merendeels gewoon water.

Schoonmaakdoekjes

Schoonmaakdoekjes van Marcel’s Green Soap en Dettol Bio of de biologisch afbreekbare doekjes van Glorix voor een betaalbaardere optie. Deze bevatten dan ook geen bleekmiddel of plastic textiel. Probeert u echt te minderen op afval, dan raden wij aan microvezel doekjes te gebruiken om iets schoon te maken omdat u deze in principe gewoon kunt wassen in de wasmachine op 60 graden. Zorg in ieder geval dat u altijd een kleine afvalemmer naast het toilet heeft staan zodat u of anderen intieme hygiëne producten of vochtige doekjes weg kan gooien.

Schoonmaakdoekjes
sanitaire ruimtes

Eco toiletpapier is verkrijgbaar bij verschillende supermarkten en drogisterijen. Een beetje afhankelijk van het huismerk of de aanbieding, kunt al aan betaalbaar ecologisch toiletpapier komen. Deze zijn sneller afbreekbaar maar verliest niet zijn kwaliteit tijdens gebruik. U kunt al heel wat toiletpapier besparen met gebruik van een bidet. Naast dat een bidet zorgt voor een schoon onderlichaam, betreft het een hele andere ervaring dan enkel vochtig en droog toiletpapier. De vraag naar bidet installaties en wc-douches groeit dan ook jaarlijks. Uiteraard droogt u zich met toiletpapier af, maar dus lang niet zoveel als zonder gebruik van een bidet.

Handzeep:

Om één van de belangrijkste toilet, keuken en badkamer artikelen niet te vergeten. Handzeep bestaat in vele vormen en maten, maar helaas zijn deze niet al te vriendelijk voor het afvalwater. Echter verschijnen er gelukkig steeds meer milieu en huidvriendelijke producten op de markt. U kunt al aan een goede handzeep komen vanaf een euro per 100 ml zoals bijvoorbeeld de Faith in Nature handwash voor 4 euro per 400 ml en regelmatig 1 + 1 gratis bij diverse drogisten. U kunt voordeliger uitkomen als u 5 liter flacons aanschaft via diverse online drogisten van het merk Ecover. Dan kost het soms zelfs maar 0,65 euro per 100 ml.

Daarnaast bestaan er tal van manieren om zelf zeep te maken, waardoor u precies weet wat er in zit en u de ingrediënten zelf kunt doseren. Relatief is het voor de consument goedkoper, maar daar komt wel wat bij kijken. Wellicht om te experimenteren wat voor u het beste werkt. Voor ondernemers die de sanitaire ruimtes van werknemers van zeep moeten voorzien, kunnen groothandels hier het beste van dienst zijn. Ook is het sterk afhankelijk van het soort bedrijf vanwege de hygiëne richtlijnen. Dan moet men zelfs zijn medewerkers kunnen voorzien van onder andere mondmaskers, haarnetjes, jasjes en handgel. Dan vergroot men namelijk zijn ecologische voetafdruk en zijn er meerdere vormen van afvalverwerking van toepassing. Gelukkig worden hier wel voorlichtingen over gegeven op zakelijk gebied. Uiteindelijk valt er verantwoordelijker om te gaan met handzeep en hoeft dit niet per se duur voor u uit te pakken.

eco-bal
sanitaire ruimtes

eco-bal

Dan zou u nu denken dat we alles op een rijtje hebben gehad wat betreft producten voor een beter milieu of die door ons worden aangeraden. Toch bestaan er genoeg merken die zich blijven ontwikkelen en hun assortiment blijven uitbreiden. Als u dacht dat het niet mogelijk was om nog groener om te gaan met hedendaagse producten, zult u nogal verrast zijn. U hoeft tegenwoordig niet langer capsules, waspoeder of vloeibaar wasmiddel voor uw kleding te gebruiken want daarvoor bestaat bijvoorbeeld de eco-bal. Dit is een bal, soms in de vorm van een ei die beschikt over kleine wasbolletjes. Uiteraard zijn deze bij te vullen tot wel 1000 wasbeurten.

Deze eco-bal is afhankelijk van uw verbruik en gezinsgrootte , wel tot een jaar te benutten. Het is geschikt voor koude was, grote was en voor diegenen met een gevoelige huid. Vroeger was het enkel verkrijgbaar in het buitenland maar tegenwoordig is het gewoon te koop in Nederlandse winkels. Op jaarbasis betekent dit aanzienlijk minder afval en erg voordelig voor uw portemonnee. Dan bestaat er nog ecologische afwasmiddel, ecologische en/of biologische shampoo en douche bars, duurzame tandpasta, deodorant, zonnebrandproducten en natuurlijk de herbruikbare verzorgingsmiddelen. U kunt het zo gek niet verzinnen en er bestaat een duurzamer alternatief. Om groener om te gaan met het milieu en waterverbruik zijn er dus tal van opties om uit te kiezen.

Balansventilatiesystemen in sanitaire ruimtes:

Het zorgt voor constante luchtverversing, wat helpt om de luchtkwaliteit te verbeteren door vocht en vervuiling af te voeren en frisse lucht aan te voeren. Tevens door de luchtvochtigheid te reguleren, helpt balansventilatie vocht gerelateerde problemen zoals schimmel en meeldauw te voorkomen. Indien dit ventilatiesysteem beschikt over een warmtewisselaar, kan de warmte uit de afgevoerde lucht worden teruggewonnen om de verse lucht te verwarmen. Dit bespaart energie en zorgt voor een comfortabele temperatuur. Verder kan het systeem bijdragen aan energiebesparing doordat minder verwarming nodig is om de binnenkomende lucht op temperatuur te brengen. Een van de belangrijke voordelen is dat gefilterde lucht de aanwezigheid vermindert van allergenen zoals pollen en stof, wat vooral gunstig is voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen. Hierdoor is balansventilatie een slimme keuze voor sanitaire en natte ruimtes in moderne woningen en gebouwen.

Verwarmingselementen:

vloer en/of wandverwarming en andere typen radiatoren in sanitaire ruimtes dienen meerdere doelen die bijdragen aan comfort, veiligheid en duurzaamheid. Ze zorgen voor een aangename temperatuur, wat vooral prettig is tijdens koude dagen. Het voelt bijvoorbeeld aangenaam aan de voeten en helpt de vloer snel op te drogen. Handdoekdrogers zijn niet echt een luxe meer en worden standaard in een badkamer renovatie verwacht, het is nu zo normaal als een spiegel. Door de ruimte en de vloer droog te houden, vermindert vloerverwarming het risico op uitglijden en vallen. Naast dat het bijdraagt aan comfort, zorgt het ook voor een veilige ervaring. Net zoals het balansventilatiesysteem kan warmte helpen om de groei van schimmels en bacteriën te beperken door het vochtgehalte te verlagen.

Zo draagt het bij aan de duurzaamheid en hygiëne van uw woning of het welzijn van gebruikers in een gebouw of bedrijf.

Slimme sensoren
sanitaire ruimtes

Slimme sensoren

Ze kunnen op verschillende manieren bijdragen aan comfort, duurzaamheid en hygiëne in sanitaire ruimtes. Een sensor kan de aanwezigheid van personen detecteren en automatisch de verlichting en temperatuur regelen voor optimaal comfort. Zo kan een slimme temperatuursensor ervoor zorgen dat het nooit te warm of te koud wordt. Ook kan de energieconsumptie worden geoptimaliseerd wanneer er niemand in de ruimte is, de verlichting en verwarmingen worden dan uitgeschakeld wat energie bespaart. Sensoren kunnen ook de noodzaak om oppervlakken aan te raken verminderen, wat de verspreiding van bacteriën en virussen kan beperken. Zo kunnen sensorgestuurde kranen, zeepdispensers en handdoekautomaten helpen om de hygiëne te verbeteren door contactpunten te verminderen. Deze slimme technologieën bieden niet alleen praktische voordelen, maar dragen ook bij aan een veiligere en meer milieuvriendelijke omgeving.

Hier zijn een paar voorbeelden van hoe slimme sensoren kunnen worden toegepast in sanitaire ruimtes:

  • Bewegingssensoren: Deze kunnen worden gebruikt om de verlichting en ventilatie automatisch aan en uit te schakelen, wat energie bespaart en het comfort verhoogt.
  • Waterkwaliteit Sensoren: In slimme toiletten kunnen sensoren de gezondheid monitoren door bijvoorbeeld de urine te analyseren. Hier is de U-scan een bekend merk van.
  • Temperatuursensoren: Deze kunnen de temperatuur van het water regelen, zodat het altijd een comfortabele temperatuur heeft. Deze kunnen ook via je smartphone gelezen, gemeten en bediend worden.
  • Hygiëne Sensoren: Bijvoorbeeld in zeepdispensers en kranen, die zonder aanraking kunnen worden bediend om de verspreiding van bacteriën te verminderen. Deze heeft u ongetwijfeld gebruikt in openbare toiletten, overheidsgebouwen of ziekenhuizen.

Deze technologieën helpen niet alleen bij het verbeteren van de hygiëne en het comfort, maar dragen ook bij aan de duurzaamheid van sanitaire voorzieningen. Slimme sensoren maken het mogelijk om sanitaire ruimtes efficiënter en gebruiksvriendelijker te beheren. Ze zijn zonder meer een waardevolle toevoeging aan moderne sanitaire ruimtes, zowel privé als zakelijk. Uiteindelijk blijft het een persoonlijke voorkeur, handig buitenshuis maar sommige mensen vinden het zonder al die nieuwe snufjes ook prima.

Statistieken over sanitaire ruimtes

Enkele leuke statistieken en trends met als bron de CBS en de Rijksoverheid die we met plezier in onze blog willen delen. Met betrekking tot sanitaire ruimtes in woningen, openbare gebouwen of kantoren een aantal interessante gegevens:

  •  Aardgasaansluiting in woningen: Volgens het Klimaatakkoord moeten alle woningen in Nederland in 2050 aardgasvrij zijn. Momenteel heeft ongeveer 10% van de huishoudens geen aardgasaansluiting in hun woning. Bij nieuwe woningen wordt steeds minder vaak een aardgasaansluiting aangelegd.
  • Woningisolatie: Het aandeel geïsoleerde woningen neemt toe, vooral door goed geïsoleerde nieuwbouw. Woningen worden steeds energiezuiniger en duurzamer.
  •  Rookruimtes in openbare gebouwen: Per 1 juli 2021 zijn rookruimtes in openbare gebouwen gesloten. Dit verbod gold oorspronkelijk pas vanaf 2022, maar de Hoge Raad oordeelde dat rookruimtes in de horeca onrechtmatig zijn.
  •  Hygiëne en technologie: In openbare gebouwen wordt steeds meer aandacht besteed aan hygiëne. Technologische ontwikkelingen, zoals smart city concepten, spelen een rol in het beheer van de openbare ruimte. Elektronische kranen en contactloze bediening optimaliseren de hygiëne.
  • Hygiëne op kantoor: Een goed ontworpen toiletruimte met passende sanitaire voorzieningen kan bijdragen aan het imago van een organisatie. Een schone toiletruimte met alle noodzakelijke voorzieningen voor hygiëne kan het ziekteverzuim verlagen
  • Technologische ontwikkelingen: Elektronische wastafelkranen met automatische spoeling minimaliseren handmatig contact en bevorderen hygiëne. Technologie speelt een rol in het optimaliseren van sanitaire voorzieningen op kantoor.

De focus op hygiëne, duurzaamheid en comfort in sanitaire

Met andere woorden, de focus op hygiëne, duurzaamheid en comfort in sanitaire ruimten blijft toenemen. Toch zal het heel wat tijd en moeite kosten om bepaalde doelen te behalen want we hebben nog veel te leren van andere landen ondanks de bestaande hygiënische richtlijnen die zijn vastgesteld door het RIVM.
Er bestaat nog geen wereldwijde ranking voor hygiëne en comfort in sanitaire ruimten. Anderzijds beschikt Nederland weer over kwalitatief hoog drinkwater waaronder Zwitserland, Griekenland, IJsland, Noorwegen ook behoren tot de beste van de wereld.
Internationaal doen we het zeker niet slecht maar beter bijdragen aan het verkleinen van onze ecologische voetafdruk is wel het minste wat we kunnen doen.

Delta Loodgieter Utrecht

Delta Loodgieter Utrecht adviseert klanten dan ook graag om hen beter van dienst te kunnen zijn. Van vragen over renovaties, installaties tot aan preventieve en duurzame oplossingen voor alle denkbare sanitaire voorzieningen. Onze loodgieter in Utrecht zet graag alles op alles om de duurzaamheid, hygiëne en comfort in uw woning of bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Indien u hier meer informatie over wilt of interesse heeft om uw sanitaire ruimte te moderniseren, kunt u ons altijd mailen via info@deltaloodgieters.nl of contact opnemen via het contactformulier op onze website.