24/7 Customer service 06-20165656

Hoe plan je een toilet renovatie?

Toilet Renovatie

Er zijn een aantal aandachtspunten waar u rekening mee dient te houden voordat u begint aan het toilet renovatie. Het is mogelijk dat het enkel om een toiletvervanging of een vernieuwing van het fonteintje gaat. Indien dit het geval is, dan kunt u al heel wat stappen overslaan en vooral de focus houden op de juiste voorraad van o.a. tegels, kit en elk geval de afsluiting van de watertoevoer. Als de taak veel te technisch of bouwkundig is, kunt u bij ons altijd een offerte opvragen en uw wensen aangeven. Wij kijken dan voor u naar de meest passende opties binnen uw budget. In sommige situaties blijkt dat er zich een lekkage afspeelt of rioleringsproblemen, dan kunt u de offerte in veel gevallen voorleggen aan uw woningbeheerder of de verzekering.

 • Zorgt u ervoor dat u tijdens de renovatie toegang heeft tot een ander toilet. Dit kan door het oude toilet te laten staan tot het nieuwe is aangesloten, of door tijdelijke alternatieven te gebruiken.
 • Overweeg of u één of twee toiletten nodig heeft, en of u een apart toilet wilt of een toilet in de badkamer.
 • Zorg voor de juiste afvoerleidingen en waterleidingen. Denk ook aan ventilatie.
 • Beslis tussen een hangtoilet of een staand toilet.Kies de materialen en stijl voor de vloeren en wanden.
 • Werk het toilet af met de juiste accessoires en zorg voor goede verlichting en ventilatie.

Een toiletrenovatie kan een verfrissende verandering zijn voor een van de meest gebruikte ruimtes in huis. Voor een complete vernieuwde toiletruimte komt er best wat bij kijken, omdat u rekening moet houden met o.a. de watervoorzieningen en het technische gedeelte zoals de afmetingen.     Hier zijn enkele stappen om je op weg te helpen bij het renoveren van je toilet:

Sloopwerkzaamheden:

 • Begin met het verwijderen van wat er niet meer nodig is, zoals tegelwerk, het oude toilet, het reservoir en het fonteintje.
 •  Wees voorzichtig om het bestaande leidingwerk intact te houden.

Inbouwreservoir plaatsen:

 • Installeer het inbouwreservoir.
 • Zorg ervoor dat het frame waterpas staat en stel de stelpoten af.
 • Bevestig de poten op de vloer en controleer opnieuw of alles waterpas staat.

Tegelwerk en afwerking:

 • Breng voorstrijk aan om de tegellijm beter te laten hechten.
 • Teken de tegels af en snijd ze op maat.
 • Lijm de tegels op de wanden en vloer.
 • Werk de bovenkant van de ombouw af met tegels.
 • Voeg de vloertegels en maak alles netjes schoon.
 • Vergeet niet om rekening te houden met andere aspecten, zoals:
  • Wilt u een hangend of staand toilet?
  • Welke tegels kiest u?
  • Past er een fontein in uw wc?
  • Wat voor verlichting wilt u?
  • Hecht u waarde aan ruimte?
  • Gaat u voor simpel of stijlvol?

Hoelang duurt een toiletrenovatie?

De duur van een toiletrenovatie kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van de renovatie, de beschikbaarheid van materialen en de efficiëntie van de vakman. Gemiddeld kan een standaard toiletrenovatie tussen de 1 tot 3 weken duren. Voor een kleine renovatie kan het sneller zijn, terwijl een grotere renovatie met meer complexe aanpassingen langer kan duren. Het is altijd een goed idee om met de aannemer of onze loodgieter een geschatte tijdlijn te bespreken voordat het werk begint. Zo kunt u eventuele ongemakken beter plannen en beheren.

Indien u zelf aan een renovatie begint, houdt u dan rekening met een geplande tijdsschatting bijvoorbeeld tijdens de schoolvakanties of wanneer u voor langere tijd verlof opneemt. Zo weet u zeker dat het ten minste op tijd af kan zijn en zijn de

toiletvoorzieningen weer bruikbaar wanneer werk of school voor de kinderen weer opstart.

Of u zelf een toilet kunt renoveren of beter onze loodgieter kunt inhuren, hangt af van verschillende factoren, zoals uw vaardigheden, ervaring en het soort renovatie dat u wilt uitvoeren. Voor eenvoudige aanpassingen, zoals het vervangen van het toilet of het opnieuw betegelen, kunnen handige doe-het-zelvers dit vaak zelf. Er zijn online veel handleidingen en stappenplannen beschikbaar die u door het proces kunnen leiden. Het vergt wel veel geduld en tijd.

Echter, voor meer complexe renovaties, zoals het verleggen van leidingen of het installeren van een hangtoilet, kan het inhuren van onze loodgieter verstandiger zijn. Onze loodgieters zorgen ervoor dat alles volgens de veiligheids- en bouweisen wordt uitgevoerd en bieden vaak garantie op hun werk. De kosten kunnen ook een overweging zijn. Zelf doen kan goedkoper zijn, maar als u niet de juiste kennis of gereedschap heeft, kan het inhuren van een loodgieter op de lange termijn voordeliger zijn omdat u dan verzekerd bent van kwaliteit en garantie. Denkt u goed na over wat u zelf kunt en wilt doen, en overweeg om advies te vragen aan een expert bij twijfels. Een toilet kan om verschillende redenen aan vervanging toe zijn. Hier zijn enkele veelvoorkomende situaties:

– Leeftijd: Toiletten kunnen theoretisch tot 50 jaar meegaan, maar de gemiddelde levensduur ligt rond de 15 tot 20 jaar.

– Visuele voorkeuren: Je voorkeuren kunnen veranderen en je kunt kiezen voor een moderner toilet, zoals een hangtoilet.

– Efficiëntie: Moderne toiletten zijn vaak efficiënter in watergebruik, wat beter is voor de waterrekening en het milieu.

– Beschadigingen: Een gebarsten toiletpot of scheurvorming in het waterreservoir zijn duidelijke tekenen dat het toilet vervangen moet worden.

Als u merkt dat uw toilet vaak gerepareerd moet worden of als u een meer waterbesparende optie wilt, kan het ook tijd zijn om te overwegen het toilet te vervangen. Het is altijd goed om onze loodgieter te raadplegen bij twijfels over de staat van uw toilet.

Leuk weetje: Wist u dat er een app ontwikkeld is om gebruikers snel toegankelijke toiletten in de buurt te vinden? Compleet met informatie over de voorzieningen en beoordelingen van andere bezoekers. De app heet ‘HogeNood’ en bevat betrouwbare informatie over meer dan 9.500 locaties in heel Nederland. Deze zijn allemaal gecontroleerd en goedgekeurd. Erg handig voor onderweg, tijdens het winkelen of reizen. De app is te installeren op zowel de App Store als Google Play. Deze app is o.a. aanbevolen door de Digitale Zorg Gids, de digitale hulp bij zorg en gezondheid.

toiletrenovatie


Hoeveel kan mijn toilet renovatie kosten?

Heeft u vraag naar een toilet renovatie, de mogelijkheden en de kosten hiervan? Dan is het handig om te vragen naar een offerte. Het kan ons helpen door ons foto’s, afmetingen en uw wensen door te sturen zodat wij u een schatting kunnen geven. Het kan voorkomen dat dezelfde tegels niet langer worden verkocht indien er extra nodig zouden zijn. Of dat precies dezelfde toiletvoorzieningen verouderde modellen zijn. In sommige gevallen worden deze niet langer door de fabrikant geproduceerd en kan men kijken naar een ander merk of ander type.

In de meeste gevallen zal onze loodgieter u aanraden om een hoogkwalitatief merk te laten aansluiten om u zo de beste garantie te leveren. Wij maken daarbij enkel gebruik van de beste merken met de beste leveranciers en groothandels. Een wastafelkraan is in veel gevallen op voorraad maar mocht dit niet zo zijn dan geven we dit van tevoren aan. Hoelang wij bezig zijn met werkzaamheden is afhankelijk van uw wensen en de beschikbaarheid van materialen.

Wat wij in veel gevallen zien op het werk is dat complete toiletrenovaties op kortere termijn kunnen worden afgerond wanneer dit aan de loodgieter wordt overgelaten. Dit omdat onze loodgieters over voldoende kennis beschikken om eventueel leidingen te verleggen en meer van de technische aspecten vanaf weten. Voor bijvoorbeeld badkamer renovaties onderhoudt Delta Loodgieter Utrecht zakelijke relaties voor samenwerkingsverbanden. Voor uitgebreide projecten vinden we het verantwoord om bepaalde klussen uit handen te geven aan de juiste vakman.

Uiteraard ontvangt u hierover een individuele offerte mocht dit van toepassing zou zijn. Hierover wordt u van tevoren over geïnformeerd.

Belangrijke aandachtspunten bij toilet renovatie

Bij het renoveren van een toiletruimte kunnen er verschillende fouten worden gemaakt die het eindresultaat kunnen beïnvloeden. Dit zou van toepassing zijn als u het zelf zou doen en niet echt weet waar te beginnen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende fouten waar u op moet letten:

– Onvoldoende planning: Het niet goed opmeten van de ruimte of het niet hebben van een duidelijk plan kan leiden tot problemen tijdens de renovatie.
– Budgetteringsfouten: Het niet correct inschatten van de kosten kan leiden tot financiële problemen of een onafgemaakte renovatie.

 

toiletvervanging
toilet renovatie
toilet renovatie
toilet renovatie

-Verkeerde keuze van materialen: Het kiezen van materialen die niet geschikt zijn voor de vochtige omgeving van een toilet kan leiden tot schade en extra kosten op lange termijn.

– Negeren van ergonomie: Het niet rekening houden met de gebruikerservaring en comfort kan resulteren in een onpraktische toiletruimte.

– Over het hoofd zien van opslag: Het niet voorzien van voldoende opslagruimte voor toiletartikelen kan leiden tot een rommelige en ongeorganiseerde ruimte.

– Vergeten van ventilatie: Onvoldoende ventilatie kan leiden tot vochtproblemen en een onaangename geur in de toiletruimte.

Het is belangrijk om deze fouten te vermijden door zorgvuldige planning, onderzoek naar de juiste materialen, en het eventueel inschakelen van professionals voor advies en uitvoering. Voor de renovatie van uw toiletruimte kunt u een beroep doen op verschillende professionals zoals loodgieters, voor werkzaamheden aan de waterleidingen en afvoer is een ervaren loodgieter essentieel. Daarnaast tegelzetters, voor het betegelen van de vloeren en wanden kunt u een vakbekwame tegelzetter inschakelen. Voor de technische aspecten elektriciens, voor eventuele elektrische aanpassingen, zoals nieuwe verlichting, is een elektricien nodig.

Beschikt u over een onder gemiddeld budget maar heeft de klus toch haast in verband met bijvoorbeeld schade dan, kunt u eerst de verzekering raadplegen of het bespreken met een allround klusser in de regio. Het is aan te raden om offertes aan te vragen bij meerdere professionals om de opties te vergelijken. Let daarbij niet alleen op de prijs, maar ook op ervaring, referenties en de voorgestelde aanpak voor de renovatie. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken voor de professional die het beste bij uw project past. Voor toilet renovaties in uw woning zijn er verschillende merken die bekend staan om hun kwaliteit en duurzaamheid.

een toilet renovatie
toilet renovatie

De door ons aanbevolen merken zijn Geberit, die bekend staat om innovatieve sanitairproducten en systeemoplossingen. Het grote badkamer merk Grohe, biedt een breed scala aan stijlvolle badkamerkranen en douchesystemen. Om niet te vergeten, het luxe merk Villeroy & Boch die een gerenommeerd merk is voor zowel klassieke als moderne badkamerontwerpen. Tenslotte het geweldige merk Hansgrohe, die gespecialiseerd is in douches, badkamerkranen en keukenmengkranen. Deze merken bieden een goede balans tussen kwaliteit, design en prijs, waardoor ze een populaire keuze zijn voor renovatieprojecten. Het is altijd een goed idee om productbeoordelingen te lezen en showrooms te bezoeken om een beter beeld te krijgen van de materialen en afwerkingen voordat u een definitieve beslissing neemt.

Mocht u al definitief te zijn over uw keuze in de toiletvoorzieningen, dan kan het geen kwaad om de voor en nadelen te overzien. Wij zetten voor u de meest geïnstalleerde toiletvoorzieningen op een rij, puur informatief:

Hangtoilet

De voordelen van een hangtoilet:

 • Hygiënisch: Doordat het toilet zo ver boven de vloer hangt is het makkelijker schoon te maken.
 • Ruimtelijk gevoel: Doordat het inbouwreservoir achter de wand wordt gemonteerd en vaak netjes is betegeld zorgt dit voor een rustige en ruimtelijke uitstraling.
 • Toegankelijkheid: Hangtoiletten kunnen gemakkelijker toegankelijk worden gemaakt voor mensen die langer zijn dan gemiddeld of slecht ter been.

De nadelen van een hangtoilet:

 • Prijs: Hangtoiletten zijn doorgaans duurder dan staande toiletten
 • Muurvereisten: Een hangtoilet vereist een stevige muur voor de installatie. Soms moet de muur verwijderd of aangepast worden om het inbouwreservoir te plaatsen, wat het beste gedaan kan worden tijdens een volledige renovatie of nieuwbouw.
 • Stevigheid: Hangtoiletten kunnen meer vatbaar zijn voor losraken en lekkage, vooral als ze niet correct zijn geïnstalleerd.

Toiletfonteintje

De voordelen van een toiletfonteintje:

 • Ruimtebesparing: Een klein fonteintje neemt minder ruimte in beslag, waardoor het ideaal is voor kleinere badkamers of toiletruimtes
 • Stijlvol detail: Een fonteintje kan een stijlvol detail toevoegen aan de toiletruimte en zorgen voor een afgewerkte look.
 • Opbergruimte: Sommige fonteintjes bieden ruimte voor het opbergen van kleine toiletartikelen, wat helpt om de ruimte netjes en georganiseerd te houden

De nadelen van een toiletfonteintje:

 • Beperkte keuze: Er zijn minder ontwerpmogelijkheden voor compacte toiletfonteintjes in vergelijking met reguliere wastafels.
 • Hogere aanschafkosten: Verkorte toiletfonteintjes zijn schaarser en daardoor duurder dan standaard wastafels.
 • Hygiëne: Een klein toiletfonteintje biedt minder ruimte om je handen te wassen waardoor men meer spettert of morst met water.

Bidetdouche

De voordelen van een bidetdouche:

 • Persoonlijke hygiëne: Door je onderlichaam te reinigen na je toiletbeurt houdt u uw lichaam schoon en fris terwijl dit met enkel wc-papier niet het geval is.
 • Besparen op wc-papier: met een bidetdouche reinigt u met water en gebruikt wc-papier enkel om te af te drogen.
 • Van alle tijden: Het is een misvatting dat een bidetdouche ouderwets is, juist het enkel gebruiken van wc-papier is ouderwets omdat men lang geleden in sommige landen niet beter wist. Uit ervaringen van vele klanten is gebleken dat een toiletbeurt met een bidetdouche zorgt voor een schonere persoonlijke hygiëne.

De nadelen van een bidetdouche:

 • Nog geen