24/7 Customer service 06-20165656

Hoe herken je een kapotte riolering?

Hoe herken je een kapotte riolering?

Breng uw riolering in kaart

Het in kaart brengen van riolering kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van het doel en de beschikbare middelen. U kunt bijvoorbeeld denken aan de PDOK-publicatie waarin gemeenten hun rioleringsdata eenvoudig, actueel en gratis kunnen publiceren als open data op het veelgebruikte platform Publieke Dienstverlening op de Kaart (PDOK). Vraag uw gemeente om u hier meer informatie over te geven. Met bijvoorbeeld een rioolinspectie kan een ervaren loodgieter of rioolexpert dit uitvoeren met behulp van hightech rioolinspectiecamera. Hiermee wordt de staat van het leidingstelsel in kaart gebracht en kan de oorzaak van rioolproblemen worden vastgesteld.

Hierbij kan gebruik gemaakt worden van de rioolinspectiecamera maar ook rookdetectie door middel van rook dat onder hoge druk in de riolering wordt geblazen. Dit, om lekkages en stankoverlast op te sporen. Het is ook mogelijk om handmatige inspectie uit te laten voeren door de riolering visueel vast te leggen om problemen te identificeren. Indien u goedkeuring zou geven kunnen eventueel kleine beschadigingen ter plekke worden hersteld. Tenslotte is sonar in combinatie met camera-inspectie: Dit kan handig zijn bij het scheiden van riolering of bij het plannen van renovatiewerken.

<yoastmark class=

Bouwkundige keuring

Wanneer u een woning wilt kopen is het ten zeerste aan te raden een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Een bouwkundige keuring met betrekking tot het riool is een verstandige stap om de staat van het rioolsysteem te beoordelen en eventuele problemen te identificeren. Enkele belangrijke aspecten die tijdens zo’n keuring worden onderzocht zijn de aanleg en ophanging van de rioolbuis. Het is cruciaal dat de rioolbuis goed wordt opgehangen onder de woning. Als het huis verzakt, kan de buis doorzakken, wat in de toekomst tot problemen kan leiden. Zorg dat u de buis idealiter bevestigt met beugels aan de fundering of vloerplaten om verzakkingen en lekkages te voorkomen.

Materiaal van de riolering

Voor riolering worden verschillende materialen gebruikt zoals Gres of vergelijkbare steenachtige riolering: Dit materiaal werd vroeger vaak gebruikt en is nog steeds prima als het goed functioneert. Daarnaast wordt er gietijzeren (metalen) riolering gebruikt wat sterk is maar enkele nadelen heeft zoals roestvorming, verstopping en lekkage tot gevolg. Moderne kunststof rioleringen zijn vaak een betere keuze zoals PVC. Wat een bouwkundig inspecteur over het algemeen doet is de riolering en leidingen onder het huis controleren op lekkages en andere problemen. Daarbij wordt ook rekening gehouden wat de algehele functionering van de riolering is bij de huidige eigenaar. Zelfs als er geen directe problemen zijn, kan het preventief vervangen van verouderde riolering verstandig zijn. Bijvoorbeeld het vervangen van gietijzeren riolering door modern PVC.

Begin en einde van het riool

Het riool in een huis heeft een begin- en eindpunt, en het is belangrijk om te begrijpen waar deze zich bevinden. Laten we eens kijken naar de details: Het begin van het riool (Huisriolering) kelder. Hier komen alle afvoerleidingen van de verschillende sanitaire voorzieningen samen. De huisriolering bestaat uit leidingen die afvalwater afvoeren van toiletten, wastafels, badkuipen, douches, wasautomaten en keukenafvoeren. De leidingen worden samengevoegd in een standleiding, die verticaal omhoogloopt door de hele woning of gebouw.

Rioolproblemen
Rioolproblemen

Het einde van het riool bevindt zich op het aansluitpunt waar de huisriolering aansluit op de openbare grondleiding. Dit is meestal buiten het huis, onder de grond. Bij maximaal gebruik aan het eind van de riolering wordt uitgegaan vanuit het begin, omdat de vloeistof zich dan verzamelt. Bij minimaal gebruik wordt uitgegaan vanuit het eind. Het is belangrijk dat de standleiding goed is gefixeerd met beugels en, afhankelijk van de situatie, voorzien is van expansiestukken om beweging bij grote hoeveelheden waterspoeling op te vangen. Daarnaast is de helling van de rioolbuis van groot belang want het is direct gerelateerd aan buisparameters zoals lengte en diameter. Kortom, de beginhoek wordt vastgesteld op het laagste punt van de snelweg, en het einde wordt onder het bovenste punt gebracht. Kortom, het riool in een huis begint bij de sanitaire voorzieningen en eindigt bij de aansluiting op het openbare rioolstelsel.

Riolering: Wie is verantwoordelijk?

Bij rioolproblemen is het belangrijk om te weten wie verantwoordelijk is voor welk deel van het riool. Onder verantwoordelijkheden verstaan we de huiseigenaar want, die is zelf verantwoordelijk voor een juist gebruik van het riool. De huiseigenaar moet alle schade aan de rioolvoorzieningen in je huis tot en met de aansluiting op het riool herstellen. Bij een verstopping moet u als huiseigenaar eerst nagaan waar deze zich bevindt. Als de verstopping op particuliere grond voor de erfafscheiding ligt, bent u zelf verantwoordelijk voor het oplossen ervan.

Een andere verantwoordelijke is de gemeente, waarbij vanaf de aansluiting op het riool de zij de verantwoordelijkheid overnemen. Wanneer de verstopping zich in een deel van het riool op gemeentegrond bevindt, is de gemeente in principe verantwoordelijk voor het herstel. Indien de oorzaak van een verstopping onjuist gebruik van het riool is, kan de gemeente de kosten op de veroorzaker verhalen. Tenslotte kan ook een huurde de verantwoordelijkheid dragen om het riool correct te gebruiken en kleine beheertaken uit te voeren, zoals het leegmaken van sifons. Voor grotere problemen of vervanging van riolering moet de eigenaar of verhuurder de zorg overnemen. Het is altijd verstandig om bij twijfel contact op te nemen met de gemeente of een deskundige voor advies over specifieke situaties.

5 signalen dat uw riolering kapot is

Een kapotte riolering kan tot veel ongemak leiden. Hier zijn vijf signalen die erop kunnen wijzen dat u te maken heeft met een kapotte riolering:

riolering kapot
riolering kapot
  1. Verstoppingen, stankoverlast en borrelende afvoerputjes:• Een kapotte riolering herken je aan verstoppingen, stankoverlast en borrelende afvoerputjes.
    • Als deze problemen regelmatig voorkomen (meer dan eens per jaar), is de kans groot dat u te maken heeft met een kapotte riolering.
  2. Wateroverlast en schimmel in de kruipruimte of kelder:• Als u ook last hebt van wateroverlast en schimmel in de kruipruimte of kelder, is het tijd om na te denken over een rioolreparatie.
  3. Oorzaken van een kapotte riolering:• Ouderdom: Het riool kan simpelweg kapotgaan door ouderdom.
    • Spanning op het riool: Dit kan leiden tot scheuren.
    • Wortelgroei: Wortels kunnen het riool beschadigen.
    • Externe krachten: Zwaar verkeer of verzakking door grondwater.
    • Roestvorming: Soms gaat het riool kapot door roest.
  4. Professionele detectiemethoden:• Rookdetectie: Een apparaat blaast milieuvriendelijke rook in het riool om lekkages en stankoverlast op te sporen.
    • Rioolinspectiecamera: Met videobeelden wordt de huidige staat van het riool in kaart gebracht en worden defecten gesignaleerd.
  5. Ongedierte als gevolg van een kapotte riolering:• Als u een kapotte riolering niet direct aanpakt, kunnen ongedierte zoals rioolratten, rioolvliegjes en motmuggen zich in het riool nestelen.

Riool zelf ontstoppen: 3 stappen

Allereerst raden we aan zich goed voor te bereiden voor uw eigen veiligheid. Draag dus handschoenen en zorg voor een goede ventilatie in de ruimte. Voor het opvangen van water kunt u een emmer of bak klaarzetten. Volg de 3 volgende stappen met uitleg om een poging te proberen. Zorg ervoor dat er tijdens de stappen geen leidingen of pijpen beschadigd raken. Doen zich er nog steeds problemen voor na deze stappen? Raadpleeg onze loodgieter en wij helpen u van de verstopping af te komen

Riool ontstoppen
Riool ontstoppen
  1. Gootsteenontstopper (plopper) gebruiken:• Plaats het rubberen gedeelte van de gootsteenontstopper over de afvoer.
    • Maak een pompende beweging om een vacuüm te creëren dat de verstopping losmaakt
  2. Sifon reinigen en terugplaatsen:• Plaats een teil onder de wasbak en haal de zwanenhals (sifon) los.
    • Reinig de sifon grondig en verwijder alle ophopingen.
    • Zet de sifon weer in elkaar en bevestig deze terug onder de wasbak.
  3.  Soda met kokend water + naspoelen:• Giet een kopje soda (zuiveringszout) in de droge afvoer.
    • Voeg vervolgens twee kopjes kokend water toe en wacht een aantal minuten.
    • Voeg daarna nog een kopje soda toe en volg dit direct op met een kopje azijn.
    • Doe de stop op de afvoer en laat het mengsel borrelen.
    • Spoel na met veel kokend water om te controleren of de verstopping is verholpen.

Riool zelf vervangen

Kan ik mijn riool zelf vervangen?

Het zelf vervangen van een riool kan een uitdagende taak zijn, afhankelijk van de omvang van het project en je ervaring met loodgieterswerk. Houdt rekening met de complexiteit omdat rioolvervanging kan variëren van het repareren van een klein lek tot het volledig vervangen van het rioolsysteem. Als het gaat om eenvoudige reparaties, zoals het vervangen van een kapotte leiding, kunt u dit mogelijk zelf doen. Voor grotere projecten, zoals het vervangen van het hele rioolstelsel, is het raadzaam om contact met ons op te nemen. Delta Loodgieter Utrecht voert deze werkzaamheden regelmatig uit met de beste vakmannen van Utrecht. Indien u wel over de kennis en vaardigheden beschikt en ervaring heeft, is dat natuurlijk alleen maar mooi meegenomen. Het correct installeren van rioolbuizen, aansluitingen en afvoeren vereist specifieke kennis en vaardigheden. Als u niet zeker bent van uw capaciteiten, is het verstandig om even een mail te sturen of ons te bellen.

Veilig mijn riool zelf vervangen

Zoals u zich kunt voorstellen vereist het vervangen van een riool specifieke gereedschappen en materialen, zoals pijpsnijders, soldeerbouten, lijm en rioolbuizen. Zorg ervoor dat u toegang heeft tot het juiste gereedschap voordat u aan de slag gaat. Zoals met alle bouwwerkzaamheden kan werken aan het riool risico’s met zich meebrengen, zoals blootstelling aan rioolwater en giftige gassen. Draag altijd beschermende kleding en volg veiligheidsrichtlijnen. Daarbij willen we iedereen attenderen om de lokale bouwvoorschriften en vergunningseisen te controleren. In sommige gevallen moet u een vergunning aanvragen voordat u aan het werk gaat. Als u twijfelt, is het verstandig om onze loodgieter in te schakelen. De loodgieter kan de situatie beoordelen, de juiste oplossing bieden en het werk veilig en efficiënt uitvoeren. Aldus, kleine reparaties kunt u wellicht zelf doen, maar voor grotere projecten is het aan te raden om ons om advies te vragen.

Wanneer moet ik een loodgieter inschakelen?

Delta Loodgieter Utrecht vs. riool problemen

Wij adviseren om bij lekkages, stankoverlast, verstoppingen of na een kritisch rapport van een rioolinspectie niet al te lang te wachten. Naast de verdere schade en klachten die u in uw woning opmerkt, kan het qua kosten uiteindelijk steeds hoger oplopen. Alhoewel voorkomen beter is dan genezen, is het verstandig om direct actie te ondernemen zodat u niet voor een dure offerte komt te staan vanwege de omvang van de rioolproblemen. In een woning waar onderhoud en preventie zorgen voor een goed functionerende leefomgeving, is het essentieel op tijd te zijn als u iets opmerkt. Het ene probleem veroorzaakt in sommige gevallen weer een volgend probleem, dat is natuurlijk erg onnodig. Daarom kunt u bij beginnende of kleine verstopping heus zelf het een en ander doen, wacht dus niet te lang.

Heeft u onlangs een wat oudere woning gekocht? Dan is het raadzaam om ter preventie uw riolering te laten inspecteren en eventueel te laten vervangen. Vergeet daarbij niet in het bezit te zijn van de bouwtekening, een rapport van de rioolinspectie of een bouwkundige keuring.
Delta loodgieter ontstopt niet alleen, maar repareert of vervangt ook ter preventie. Weet u niet zeker wat de staat is van uw riolering? Onze loodgieter van Delta Loodgieter Utrecht voert namelijk ook camera inspecties uit. Na uitvoering van deze inspectie lossen wij na uw goedkeuring eventueel het probleem direct op. Zo is het niet nodig een aparte afspraak te maken en weet u binnen een dag waar u aan toe bent. Het is voor ons erg belangrijk wanneer u gewoon weer verder gebruik kunt maken van de sanitaire voorzieningen.

Is een rioolverstopping verzekerd?

Ja, een rioolverstopping kan onder bepaalde omstandigheden verzekerd zijn. Zoals alle verzekeringsmaatschappijen hangt dat af van bepaalde voorwaarden. Daarvoor is het echter belangrijk om uw polisvoorwaarden te raadplegen en eventueel uw tussenpersoon te contacteren om te bepalen of uw specifieke situatie wordt gedekt. Met een opstalverzekering is uw riool, samen met andere aspecten van uw woning meestal wel gedekt. Deze verzekering dekt schade die buiten uw toedoen is ontstaan, zoals een overstroming van uw straat of een brand. Waterschade door een leidingbreuk, verstopping, neerslag, waterbed, ijskast of aquarium wordt meestal vergoed door de meeste verzekeraars. Bovendien is een verstopping die wordt veroorzaakt door een breuk of barst in uw leiding meestal ook gedekt na een ontstopping. In veel gevallen kan uw tussenpersoon verzoeken om een verslag of rapport van onze loodgieter. Op verzoek maken we dit op en sturen wij dit naar u door. Als u momenteel te maken heeft met een rioolverstopping, wacht dan niet te lang met het contacteren van uw verzekering.