lekkage
De meest voorkomende lekkages in woningen zijn lekkages in de badkamer of douche en lekkages in de waterleiding, afvoerleiding of gasleiding. Vaak worden ze opgemerkt via het plafond, het kitwerk of zelfs vanuit het dak, wanneer een hemelwaterafvoer aan vervanging toe is. Het is van belang dat u snel aan de bel trekt wanneer u ziet dat er vochtplekken ontstaan in de muren of plafonds. Het wordt wat ingewikkelder als u niet kunt achterhalen waar de lekkage vandaan komt.
In het laatste geval, kan de loodgieter voorstellen om een lekdetectie uit te voeren. Door temperatuur verschillen en vochtopmetingen kunnen we de oorsprong van de lekkage lokaliseren. Hierna kan de loodgieter eventueel een lekdetectie rapport opmaken zodat u de schade en kosten kan claimen bij u verzekeraar. Met een kort of uitgebreid verslag wordt op de factuur gespecificeerd wat er tijdens het onderzoek heeft plaatsgevonden.
Dit geldt idem voor gasdetectie onderzoeken en raden we aan dit altijd te doen om gevaar voor uw gezondheid te voorkomen. Zo kan de loodgieter na akkoord van de klant de lekkage zo spoedig mogelijk repareren. Delta Loodgieter Utrecht spoort lekkages op, repareert deze en brengt advies op maat. Neem voor meer informatie contact op.
Hoe herken je een waterlekkage?
Een lekkage is vaak klein maar kan groot zijn als blijkt dat het al langer geleden heeft plaatsgevonden. Hierdoor ontstaan er vochtproblemen. Je kunt een lekkage herkennen aan:
Vochtplekken en/of schimmel: Is het u al opgemerkt dat er vochtvlekken of schimmelvorming ontstaan in de muur, vloer of plafond? Het is mogelijk dat dan al waterschade optreedt en kan wijzen op een lekkage in uw woning. Vocht of schimmel hoeven niet per se de oorzaak van gezondheidsklachten te zijn. Toch kunnen bestaande luchtwegklachten, spier- en gewrichtsaandoeningen hierdoor toenemen. Volgens Volkshuisvesting Nederland is vocht en schimmel een veelvoorkomend probleem waar naar schatting 1,5 miljoen huishoudens mee te maken hebben. Het is een best ingewikkeld probleem, omdat het verschillende oorzaken kan hebben. Hieronder wat tips om er thuis mee aan de slag te gaan als u hier last van heeft.
Hogere waterfactuur: Staan u wenkbrauwen opgetrokken na het zien van de factuur en kunt u dit niet verklaren? Een lek kan de oorzaak zijn. Let hier extra goed op door uw watermeterstand een hele nacht bij te houden. Schrijf uw meterstand op of maak er liever een foto van na het laatste verbruik. Zorg ervoor dat kranen goed dichtgedraaid zijn en dat de wasmachine en vaatwasser ook echt uitstaan. Trekt u de wc dus ook niet door en let op of uw buitenkraan bijvoorbeeld goed dicht zit. Vervolgens maakt u de volgende ochtend weer een foto of noteert u de waterstand. Onze loodgieter kan u wat meer duidelijkheid geven als er een te groot verschil zit. Indien dit het geval is, kunt u een lekdetectie laten uitvoeren of het laten uitzoeken door een expert. Als u al een vermoeden heeft waar de lekkage zich bevindt, laat u dit dan zo spoedig mogelijk herstellen.
Hoe herken je een gaslekkage?
Zolang gas in gasleidingen blijft, vormt het geen gevaar. Desondanks kan het voorkomen dat u te maken heeft met een gaslek. Het is in elk geval verstandig om dan snel actie te ondernemen. Een gaslekkage is te herkennen aan:
Gaslucht: Aardgas is van zichzelf geurloos en wat u precies ruikt is tetrahydrothiofeen (THT), een beetje vergelijkbaar met zwavel. Het ruikt scherp en de meeste mensen vinden het stinken en dat is moeilijk te negeren. Het is een stof dat wordt toegepast om aardgas te voorzien van een geur. Zonder deze geur zou u een gaslek nooit herkennen en dan geen alarm kunnen slaan. U ruikt dus niet het gas zelf maar de geurstof en dat betekent in de meeste gevallen een ongewenste uitstroom van gas. Bent u van mening dat u een gaslek ruikt? Let dan op het volgende:
- Zet alle ramen en deuren open
- Draai de hoofdkraan in de meterkast dicht
- Steekt u geen sigaret op of doof deze
- Bel zo snel mogelijk uw netbeheerder en de loodgieter
Hogere energiefactuur:
Als de lekkage in een binnenleiding zit kan het zijn dat de gasmeter het verlies registreert. U kunt zelf nagaan of er een gaslek aanwezig is als u een vermoeden heeft waar het zich bevindt. Maak een zeepsopje van afwasmiddel en water en breng dit aan op de leiding. Ziet u belletjes? Dan zit daar een gaslek en dient u zo spoedig mogelijk actie te ondernemen. Het kan zijn dat een gasleiding verouderd is of dat de slang niet goed is aangesloten aan het apparaat dat van gas wordt voorzien. Soms ligt het niet per se aan de gasleiding of slang maar aan het koppelstuk.
Apparaten die van gas worden voorzien zijn cv-ketels, gasfornuizen en gaskachels. Cv-ketels staan ook aan tijdens uw afwezigheid en verbruiken dan ook gas en stroom. Ookal wordt er op een bepaald moment geen warm water verbruikt, zorgt de cv-ketel wel dat het water warm blijft vóór een volgend verbruik. Gaat u op vakantie of wilt u een gaslek testen? Trek de stekker uit het stopcontact.
Hoe kun je een lekkage stoppen?
- De eerste en de beste methode: draai de hoofdkraan dicht. Dat is de enige manier om al de watertoevoer in de leidingen te stoppen.
- Vang het water dat nog stroomt op met handdoeken en een emmer of een bak. Laat al het water uit je leidingen lopen.
- Maak foto’s of een filmpje van de lekkage en eventueel de schade rondom. U kunt dit doorsturen naar uw verzekeraar of tussenpersoon.
Contacteer in alle gevallen een specialist tenzij u werkelijk verstand heeft van zaken. Laat hiernaar kijken zodat een specialist de lekkage voor u opspoort en hersteld. Lekkages zijn nogal veelzijdig, dat betekent dat zo’n beetje alles wat van water is voorzien een risico loopt. Onze loodgieter heeft van alles voorbij zien komen zoals: daklekkages, zolderlekkages, lekkage in afvoerbuis, verwarming, leidingen of radiatorkraan, stortbak lekkage, cv-ketel, vloerverwarming, sifons, balkon, koud waterleidingen, kelder en rioollekkages. Gelukkig hoeft dit niet altijd te betekenen dat de hoofdkraan dicht moet tijdens reparaties. Inmiddels zijn er allerlei nieuwe hulpmiddelen op de markt verschenen. Vraag onze loodgieter naar de mogelijkheden.
Overweeg meer stopkranen
Een afsluitkraan of stopkraan is niet enkel een hulpmiddel tijdens (herstel)-werkzaamheden of in een noodsituatie, maar kan een preventieve maatregel zijn. Het is praktischer en sneller, daardoor ontstaat er minder schade in geval van een lekkage. Het heeft natuurlijk enkel nut als u vermoedt waar de lekkage vandaan komt. Zorg ervoor dat u van tevoren weet waar de stopkraan van uw sanitaire voorziening zit in geval van nood. Wij raden aan de stopkraan een paar keer per jaar open en dicht te draaien zodat deze goed blijft werken. Er bestaan meerdere soorten stopkranen afhankelijk van de locatie. Stuurt u ons een foto van de wateraansluiting en wij bespreken met u de mogelijkheden.
Slimme water lekdetectie
Slimme waterlekdetectie is een technologie die is ontworpen om vroegtijdig waterlekkages in huis te detecteren en te waarschuwen. Deze systemen maken gebruik van sensoren die geplaatst kunnen worden op strategische plaatsen, zoals onder gootstenen, achter wasmachines of in kelders. Wanneer er water wordt gedetecteerd, stuurt het systeem direct een waarschuwing naar je smartphone of een ander verbonden apparaat, zodat je snel kunt reageren en verdere schade kunt voorkomen.
waterlekdetectiesystemen
Sommige slimme waterlekdetectiesystemen hebben ook functies zoals automatische afsluiting van de watertoevoer om te voorkomen dat het lek erger wordt. Het hebben van een slimme waterlekdetectie kan je gemoedsrust geven, omdat je weet dat je op de hoogte wordt gesteld van eventuele lekkages, zelfs als je niet thuis bent. Het kan ook helpen om water- en schadekosten te verminderen door snel te reageren op lekkages.
Vroegtijdige waarschuwing: Het belangrijkste voordeel van een slimme waterlekdetectie is dat je direct een melding ontvangt zodra er waterlekkage wordt gedetecteerd. Dit stelt je in staat om snel te reageren en verdere schade te voorkomen.
Remote monitoring: Je kunt je slimme waterlekdetectiesysteem op afstand monitoren via een app op je smartphone. Zo kun je altijd en overal de status van je systeem controleren en meldingen ontvangen als er iets mis is.
Automatische afsluiting van de watertoevoer: Sommige slimme waterlekdetectiesystemen kunnen automatisch de watertoevoer afsluiten zodra er een lek wordt gedetecteerd. Dit kan helpen om de schade te beperken en het lek snel te stoppen.
Waterverbruiksmonitoring: Sommige systemen bieden ook de mogelijkheid om je waterverbruik te monitoren. Dit kan handig zijn om inzicht te krijgen in je watergebruik en mogelijk water- en energiebesparingen te realiseren.
Integratie met andere slimme apparaten: Je kunt je slimme waterlekdetectie vaak integreren met andere slimme apparaten in je huis, zoals slimme thermostaten of beveiligingssystemen. Hierdoor kun je een geïntegreerd en geautomatiseerd slim huisecosysteem creëren. U kunt het bij een verkooppunt vinden onder de naam ‘Slimme watersensor of Smart water sensor’.
Kortom, een slimme waterlekdetectie biedt je gemoedsrust, controle en de mogelijkheid om snel te reageren. Delta Loodgieter Utrecht installeert zowel slimme watervoorzieningen als slimme leksensors. Wanneer u tevreden bent, zijn wij dat ook.