24/7 Customer service 06-20165656

Luchtvochtigheid in huis verlagen: 9 tips

De luchtvochtigheid in Nederland

Luchtvochtigheid in huis

Wat beïnvloed de luchtvochtigheid in Nederland?

Luchtvochtigheid is een belangrijke factor in het Nederlandse klimaat en heeft invloed op zowel het milieu als de gezondheid van de bevolking. In Nederland, waar het klimaat wordt gekenmerkt door milde zomers en koele winters, speelt vochtigheid een cruciale rol in het dagelijks leven. De relatieve luchtvochtigheid in Nederland varieert aanzienlijk, met waarden die buiten soms minder dan 20% en soms tot 100% kunnen bedragen. Binnen in huizen ligt de vochtigheidsgraad meestal tussen 60 en 70 procent.

luchtvochtigheid in huis
luchtvochtigheid in huis

Delta Loodgieters vs. vocht en schimmel

Delta Loodgieter Utrecht speelt een belangrijke rol bij het aanpakken van vocht- en schimmelproblemen. Zo traceren wij op verzoek de oorzaak naar vochtplekken, schimmelvorming en vochtproblemen in en rondom de woning of het pand. In sommige gevallen is het vochtprobleem al in een ver stadium waarbij er veel schade ontstaan is in muren, plafond, vloeren en kitwerk. Dan kan het handig zijn om hier een rapport over te maken en te laten declareren bij uw verzekeraar. Na uw akkoord zoeken wij naar de beste oplossing om voor eens en altijd de schade te herstellen en de oorzaak te repareren. Het is belangrijk dat u op de hoogte bent van de voorwaarden of rechten als huurder.

Luchtvochtigheid in huis verlagen
Luchtvochtigheid in huis verlagen

Wanneer u eventueel gezondheidsproblemen ervaart, uw symptomen verergeren of ook uw gezin hier last krijgt van de vochtproblemen. Weet, dat u dan hulp kunt zoeken. Dit kan bij de huiseigenaar, de vve, de sociale woningcorporatie of de beheerder bij wie u tijdelijk huurt. Bovendien kunnen wij ook vochtregulerende installaties uitvoeren zodat de luchtvochtigheid in balans blijft en u in de toekomst nooit meer voor verassingen komt te staan. Onze loodgieter komt niet alleen langs als er al schade is ontstaan maar kan u ook adviseren en bijstaan voor preventieve maatregelen.

Hieronder een aantal van onze diensten met betrekking tot schade, herstel en preventie van hoge luchtvochtigheid:
  • Vocht detectie en opsporing: Delta Loodgieter Utrecht kan vochtproblemen in uw huis of bedrijfspand opsporen. Ze maken gebruik van geavanceerde technologieën om vochtige plekken te identificeren, zoals lekkages, condensatie of optrekkend vocht. Door de oorzaak van het vochtprobleem vast te stellen, kunnen ze gerichte oplossingen bieden.
  • Schimmel verwijdering en preventie: Als er schimmel aanwezig is, kan Delta Loodgieter Utrecht u helpen bij het verwijderen ervan. Ze hebben ervaring met het veilig en effectief verwijderen van schimmel uit verschillende oppervlakken. Bovendien kunnen ze advies geven over preventieve maatregelen om toekomstige schimmelvorming te voorkomen.
  • Lekkage reparatie: Lekkages zijn vaak een bron van vochtproblemen. Delta Loodgieter Utrecht kan lekkages opsporen en repareren, of het nu gaat om een lekkende kraan, een kapotte leiding of een daklek. Door lekkages tijdig aan te pakken, voorkomt u verdere vochtschade.
  • Ventilatie en isolatie: Goede ventilatie en isolatie zijn essentieel om vochtproblemen te voorkomen. Delta Loodgieter Utrecht kan u adviseren over het verbeteren van de ventilatie in uw woning of bedrijfspand. Dit kan helpen om vochtige lucht af te voeren en schimmelgroei te verminderen.

Delta Loodgieter Utrecht is gespecialiseerd in het oplossen van vocht- en schimmelproblemen. We bieden professionele diensten aan om uw leef- of werkomgeving gezond en droog te houden.

 

Wat beïnvloed de luchtvochtigheid binnen?

De luchtvochtigheid in huis wordt beïnvloed door een aantal factoren die samenwerken om het vochtgehalte in de lucht te reguleren.

Hier zijn enkele van de belangrijkste factoren:
  • Vochtproductie: Dagelijkse activiteiten zoals koken, douchen, wassen en zelfs ademhalen voegen vocht toe aan de lucht in huis.
  • Ventilatie: Een goede ventilatie is cruciaal voor het handhaven van een gezonde luchtvochtigheid. Het zorgt voor de uitwisseling van binnen- en buitenlucht, wat helpt om vochtigheid onder controle te houden.
  • Temperatuur: De temperatuur binnen heeft invloed op de capaciteit van de lucht om vocht vast te houden. Hogere temperaturen kunnen de lucht droger maken, terwijl lagere temperaturen kunnen leiden tot een hogere relatieve vochtigheid.
  • Isolatie: De isolatie van een gebouw beïnvloedt hoe goed vocht binnen wordt vastgehouden. Goede isolatie kan leiden tot een hogere luchtvochtigheid omdat het vocht minder makkelijk ontsnapt.
  • Bezetting: Het aantal mensen in een ruimte en hun activiteiten kunnen de luchtvochtigheid verhogen door transpiratie en ademhaling. Denkt u bijvoorbeeld aan een kantoortuin, een klas met leerlingen of de sportschool.
  • Luchtbehandelingssystemen: Apparaten zoals luchtbevochtigers en ontvochtigers, evenals airconditioning- en verwarmingssystemen, kunnen de luchtvochtigheid direct beïnvloeden door vocht toe te voegen of te verwijderen uit de lucht.

Het is belangrijk om deze factoren in balans te houden om een comfortabele en gezonde leefomgeving te creëren. Een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% wordt over het algemeen als ideaal beschouwd.

vocht en schimmel
Luchtvochtigheid in huis verlagen

Hoe luchtvochtigheid reguleren?

Het reguleren van de luchtvochtigheid in uw woning of werkruimte is essentieel voor een comfortabele en gezonde leefomgeving.

Hier zijn enkele tips van onze loodgieter om de luchtvochtigheid te verbeteren:
  1. Verminder vocht in huis:
    – Droog de was buiten of in een droger.
    – Maak de douche altijd droog na gebruik.
    – Gebruik een deksel op de pan tijdens het koken.
    – Droog de vloer na het dweilen.
  2. Zorg voor 24 uur per dag frisse lucht:
    – Ventileer continu via ventilatieroosters en/of open (klep)raampjes.
    – Laat lucht door uw huis stromen, bijvoorbeeld via ruimte onder binnendeuren of roosters bij ramen en deuren.
  3. Extra ventileren bij specifieke activiteiten:
    – Ventileer extra tijdens het koken, douchen, klussen in huis of als er veel mensen aanwezig zijn.
    – Bij een mechanisch ventilatiesysteem, zet deze op de hoogste stand.
  4. Meet de luchtvochtigheid met een hygrometer:
    – Een hygrometer geeft de relatieve luchtvochtigheid aan in procenten.
    – De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%.
  5. Hang waterbakjes aan de radiatoren:
    – Dit is een eenvoudige en effectieve manier om vocht toe te voegen aan de lucht in huis.
  6. Gebruik een luchtbevochtiger:
    – Met een luchtbevochtiger kun je de luchtvochtigheid zelf reguleren.
  7. Lucht je huis dagelijks door ramen open te zetten:
    – Zorg voor een goede luchtcirculatie.
  8. Maak na het douchen natte muren en glazen wanden droog:
    – Gebruik een raamtrekker om overtollig vocht te verwijderen.
  9. Zorg voor voldoende kamerplanten:
    – Planten helpen vocht te absorberen en dragen bij aan een gezond binnenklimaat.
luchtvochtigheid binnen
Luchtvochtigheid in huis verlagen

Hoe vocht en/of schimmel verwijderen?

Ondanks dat we als professionals de beste adviezen willen geven kunnen vochtvlekken, schimmel op muren en plafonds gezondheidsproblemen veroorzaken.

Wij geven u wat tips om zelf een aantal stappen te zetten voordat u een professional inschakelt:
  1. Oorzaak aanpakken:
    – Voordat je begint met behandelen, is het belangrijk om de oorzaak van de vochtplekken te achterhalen. Anders zal het overschilderen of behandelen van de plekken nutteloos zijn.
    – Controleer op lekkages, slechte ventilatie, optrekkend vocht, of andere mogelijke oorzaken.
  2. Schimmel verwijderen:
    – Als er schimmel bij de vochtplekken zit, verwijder deze dan eerst. Gebruik bijvoorbeeld een anti-schimmelproduct. Denkt u maar aan bleekmiddel, antischimmelmiddel van de bouwmarkt of supermarkt of een mengsel van baking soda met natuur/schoonmaak azijn in een plantensproeier. In eerste instantie zijn wij bij Delta nogal terughoudend naar chemische stoffen. Gebruik bleek of antischimmelmiddel dus op eigen risico en buiten het zicht van kinderen.
    – Spuit de beschimmelde plek in met het middel, laat het even intrekken en boen de schimmel weg.
  3. Voorbereiding voor overschilderen:
    – Bescherm je meubilair en vloer voordat je begint met schoonmaken en schilderen. Plak plekken af die niet overgeschilderd hoeven te worden met schilderstape.
    – Leg oude kranten of een plastic zeil op de grond om je vloer te beschermen tegen verfspetters.
  4. Behandeling van de vochtplekken:
    – Zorg ervoor dat de plek die behandeld gaat worden goed droog is.
    – Herstel eventuele scheuren of barsten met plamuurmiddel.
    – Gebruik een product dat vochtplekken bedekt, zoals een isolerende grondverf of een speciale vochtwerende verf.
    – Overweeg twee-componenten vochtwerende middelen voor het meest effectieve resultaat.
  5. Schilderen:
    – Nadat u de vochtplekken hebt behandeld, kunt u de muur of het plafond overschilderen met acryllatex of speciale vochtwerende verf.
    – Let op de droogtijd tussen de lagen verf.

Luchtvochtigheid in huis verlagen

Met deze stappen kunt u vochtvlekken en schimmel effectief verwijderen en uw muren en plafonds weer netjes maken. Vergeet niet om de onderliggende oorzaak aan te pakken om herhaling te voorkomen.

Laat u dit liever aan een vakman over? Neem contact op met Delta Loodgieter Utrecht en stuur ons foto’s en een omschrijving van de situatie. Dit kan via ons contactformulier, de mail: info@deltaloodgieters.nl of via de app met telefoonnummer 06 2016 56 56. Wij zullen u verder helpen en bespreken met u alle mogelijke opties. Vochtproblemen kunnen ernstige schade veroorzaken zowel aan uw woning of pand en aan uw gezondheid, gezinsleden, werknemers of huurders.

Wacht dus niet te lang en laat ons weten wat u al heeft geprobeerd zodat u niet in de herhaling valt en het effectief laat oplossen.