24/7 Customer service 06-20165656

De beste tips om water te besparen

water te besparen

Nederland is een land dat bekend staat om zijn waterbeheer. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verbruikte Nederland in 2022 gemiddeld 129 liter water per dag per persoon. Dit is minder ten opzichte van het jaar daarvoor, maar toch is het waterverbruik de afgelopen jaren wel gaan stijgen. We kunnen dus wel zeker op water besparen. Hierbij geeft onze loodgieter een aantal tips waarbij het niet alleen beter is voor het milieu maar ook beter zal zijn voor uw portemonnee. Voor vragen rondom waterbesparend sanitair, kan Delta Loodgieter Utrecht u daarbij helpen.

Vervang uw afvoer en leidingen

Als u woont in een oudere woning, krijgt u waarschijnlijk vaker te maken met lekkages en verstoppingen. Als gevolg hiervan stijgen de energierekeningen, krijgt u vocht en/of stankproblemen en lopen de kosten hoog op vanwege kleine reparaties. Dit kan te maken hebben met oude loden leidingen en lood als materiaal voor afvoersystemen voor uw toilet bijvoorbeeld. Naast het feit dat lood schadelijk is voor uw gezondheid, vormt er corrosie na verloop van tijd.

Gresbuizen zijn naast lood ook een veelgebruikte afvoerleiding in oudere woningen. Al hoewel gresbuizen over het algemeen lang meegaan, vormen ze toch een veel komend probleem in Nederland. Loden leidingen worden meestal vervangen met koperen of kunststof leidingen. Bij reparaties van loden afvoerbuizen moet men solderen en dat is niet eenvoudig op oud lood. Bij vaak terugkomende lekkages of rioolproblemen is het verstandig en duurzamer om lood te vervangen door PVC.

De grootste voordelen van kunststof waterleidingen zijn voornamelijk:

 • Ze zijn zeer goed bestand tegen temperatuurwisselingen
 • Ze kunnen beter tegen hoge waterdruk
 • Een sneller doorstroming van water vanwege de gladden binnenwand
 • Ze zijn corrosiebestendig waardoor ze langer meegaan

De voordelen van koperen waterleidingen:

 • Betere bacteriële veiligheid voor drinkwater
 • Makkelijk te installeren
 • Koper geleid warmte veel beter, wat uitstekend is voor sanitair en HVAC-systemen

De voordelen van PVC buizen:

 • Ten opzichte van gresbuizen gaan deze wel langer dan 100 jaar mee en kunnen ze na gebruik gerecycled en hergebruikt worden
 • Vaak gaan oude rioolleidingen verzakken door veroudering en veroorzaakt dit verstoppingen. Daar is met PVC buizen geen sprake van
 • Kunststof is erg flexibel, dit verkleint de kans op lekken en barsten aanzienlijk

Waterbesparend sanitair

Tegenwoordig bestaan er tal van innovatieve watersystemen op de markt als het gaat om waterbesparing, modernisering en duurzaamheid. Denkt u maar aan merken zoals HansgroheGeberit of Grohe. Een waterbesparende kraan biedt u de gewenste hoeveelheid water zonder een te sterke waterstraal. Het waterverbruik wordt wel met meer dan 50% verminderd zonder dat u hier te veel van meekrijgt tijdens het verbruik. De meeste mensen maken dagelijks gebruik van de douche en sommigen wel meerdere keren op een dag.

waterbesparende douchekoppen

Een bekende regel dat in veel huishoudens wordt gehanteerd is te douchen voor maximaal 5 minuten. Dit kan handig zijn na de sportschool of even vlug voordat u het bed induikt, maar niet echt haalbaar als men in bad wil of zijn/haar haren wilt wassen. Daarom zijn er waterbesparende douchekoppen op de markt gebracht die minder water per minuut verbruiken dan een gewone douchekop. Vergeleken met het waterverbruik van een normale regendouchekop wordt het verbruik gehalveerd. Ondanks dat het waterverbruik aanzienlijk minder is, behoudt het een goede straal. Dat komt omdat er wat lucht bijgemengd wordt, wat de illusie opwekt dat er net zoveel water uitstroomt.

Naast waterbesparende kranen zijn wasmachines en vaatwassers met een eco-stand niet meer weg te denken. Het is nu best normaal om er één in huis te hebben staan aangezien het erg besparend kan zijn op de energiefactuur.

eco-stand van de wasmachine

Er bestaan veel fabels en feiten over de eco-stand van de wasmachine en die zetten wij voor u graag op een rij:

 • Fabel: De eco-stand draait minder toeren. De eco-stand richt zich op hoe heet het water wordt verwarmd in plaats van het aantal toeren. Er wordt dan gewassen op een lagere temperatuur want het verwarmen van water verbruikt meer stroom. Het wasprogramma duurt dan wel wat langer om vuile was goed schoon te krijgen.
 • Feit: Het kost dus minder energie om langer te wassen op een lagere temperatuur. Heeft u weinig tijd? U kunt dan kiezen voor een korter programma op een lagere temperatuur, wat wel meer stroom verbruikt maar minder water.
 • Fabel: Het meest besparende wasprogramma is het kortste programma. In tegendeel, de motor moet met het kortste programma harder werken en wassen in een zeer korte tijd. De meeste wasmachines beschikken sinds maart 2021 over een Eco 40-60 wasprogramma. Het is een geschikt programma als je normaal bevuilde was zuinig wilt wassen.
 • Feit: De vaatwasser bespaart meer water dan afwassen. Gemiddeld gebruikt een vaatwasser 1 a 1.5 liter water per keer minder dan zelf de afwas doen. Daarnaast bespaart het een hoop gedoe in de keuken.
 • Fabel: Voorspoelen zorgt voor schonere vaat. Dit was vroeger wellicht zo, maar in deze moderne tijd zijn de meeste vaatwassers zo ingesteld dat dit niet hoeft. Dit bespaart niet enkel tijd maar ook water.
 • Feit: De vaatwasser mag helemaal vol. Zolang kopjes of bordjes niet worden opgestapeld en de sproeiarmen vrij kunnen bewegen. Zorg er wel voor dat de vaatwasser op een kiertje staat na afloop, zo droogt de vaat nog sneller.

Hoe zelf water besparen?

Er is genoeg te besparen tijdens het dagelijkse verbruik van watervoorzieningen. Toch kan het heel wat schelen als u al wat kleine aanpassingen toepast in uw gedrag. De manier hoe we met water omgaan bepaald voor een groot deel de impact op het milieu en ons portemonnee. Het gebruik van water kost bovendien energie. Om daarnaast het water te kunnen drinken, moet water eerst worden gereinigd door chemicaliën. U kunt zich voorstellen wat dit betekent voor het milieu. Het kost ook nog eens veel geld en als dit aanzienlijk vermindert, daalt dus ook het watertarief. Dat laatste is helaas in de praktijk anders vanwege de enorme inflatie en investeringen in duurzame energie. Ondanks dat zijn er veel manieren om beter om te gaan met water. Wij zetten graag een aantal tips voor u op een rij:

Warm water

Wanneer u de kraan openzet, duurt het een tijd voordat het water op temperatuur komt. Jammer genoeg loopt al dat schone water door de afvoer weg terwijl u hier zoveel mee kunt doen. Tijdens de seconden of de minuut dat het water op temperatuur komt, kunt u de waterkoker, de gieter, een pan of een emmer ermee vullen om dit later te gebruiken. Dit bespaart een gigantische hoeveelheid water op jaarbasis want, dit doen we onbewust wel 5 of 6 keer per dag.

Auto wassen

Met een tuinslang uw auto wassen verbruikt veel water, het is ook een optie om emmers te gebruiken. Het is begrijpelijk dat dit niet tijdbesparend is en daarom zou de wasstraat ook een optie zijn. In de wasstraat wordt het gebruikte water opgevangen, gereinigd en hergebruikt voor de volgende wasbeurt.

Schoon water

Water lijkt misschien in Nederland vanzelfsprekend alhoewel we meer invloed hebben op het milieu dan we denken. Laten we vooropstellen dat de kwaliteit van het water uit de kraan zeer goed is. Dit vinden we heel gewoon, maar het werk om het zo schoon te kunnen zuiveren is nooit af. Om dit te kunnen compenseren zijn er tal van stapjes die we met z’n allen kunnen zetten. U kunt ook gewoonweg korter douchen, kleding minder vaak wassen, koken in één pan of het koude water opvangen. Daarom helpt ieder beetje en elke stap die we maken is een stap dichterbij naar meer schoon drinkwater in de toekomst. Onze loodgieter staat altijd klaar om u tips te geven zodat u geld kunt besparen. Dit betekent meer schoon water voor iedereen en een vollere portemonnee. Voor advies of vragen rondom waterbesparende voorzieningen kunt u contact opnemen met Delta Loodgieter Utrecht via ons formulier en door ons te mailen of bellen.