24/7 Customer service 06-20165656

Afvoer verstopt? Tips voor een veilige ontstopping

Afvoer verstopt?

Verstopte afvoeren zijn een veelvoorkomend probleem in Nederland, vooral in de herfst- en wintermaanden. Dit kan worden veroorzaakt door etensresten, haren, zeepresten, vet, of extreme regenval. Er zijn verschillende manieren om zelf een verstopte afvoer te ontstoppen, zoals:

– Doorspoelen met kokend water en baking soda (zuiveringszout)
– Gebruik maken van een rubberen ontstopper (plopper of zuignap)
– Schoonmaken van de sifon (bewaart u goed het rubberen ringetje)
– Soda en azijn mengen
– Afwasmiddel met heet water
– Een trekveer in de afvoer duwen

Als deze tips niet werken, of als de verstopping zich in de riolering onder het huis bevindt, is het verstandig om aan onze loodgieter het probleem voor te leggen. Hij kan dan op onderzoek gaan naar waar de verstoppingen vandaan komen en hoe hiervan af te komen. Gebruik geen schadelijke chemische stoffen om uw afvoeren te ontstoppen, aangezien dit het alleen maar kan verergeren en slecht is voor je afvoerbuizen. Het werkt vaak tijdelijk en op de lange termijn brandt het zuur door uw afvoerbuis. In het ergste geval veroorzaakt dit een lek in uw riolering met stank en een grotere verstopping tot gevolg. Zorg dat u een afspraak maakt doordeweeks en met een loodgieter dichter bij u in de buurt. Dit kan al veel kosten schelen voor een rioolinspectie of professionele ontstopping.

Afval scheiden

Om u wat transparanter uit te leggen wat niet in de gootsteen, wc, doucheputje of wastafel hoort staat hieronder een rij aan middelen die absoluut worden afgeraden door te spoelen in huis. Hiervoor bestaan speciale afvalscheiding stations, containers of door deze gescheiden weg te gooien. U kunt zich laten informeren bij de gemeente. Er zijn een aantal fouten die mensen maken bij het ontstoppen van hun afvoer, die het probleem kunnen verergeren of zelfs schade kunnen veroorzaken. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Het gebruik van chemische ontstoppingsmiddelen. Deze kunnen de leidingen aantasten, giftige dampen veroorzaken, of een gevaarlijke reactie hebben met andere stoffen in de afvoer. Denkt u maar aan het merk HG. Daarnaast levensgevaarlijk in de buurt van kinderen en voor uzelf.
 • Het doorspoelen van wc-papier, vochtige doekjes, frituurvet, etensresten, condooms, tampons, of speelgoed. Deze kunnen een verstopping veroorzaken of verergeren.
 • Het verkeerd gebruiken van een trekveer. Dit is een metalen draad die in de afvoer wordt geduwd om de verstopping los te maken. Als u dit te hard of te ver doet, kunt u de leidingen beschadigen of doorboren. Bovendien kan uw verzekering de schade niet vergoeden als u dit zelf hebt gedaan.
 • Het negeren van de symptomen van een verstopte afvoer. Als u merkt dat het water langzaam wegloopt, borrelt, of stinkt, is het verstandig om actie te ondernemen voordat het erger wordt. Een verstopte afvoer kan leiden tot wateroverlast, lekkage, of schimmelvorming.

Als uw afvoer toch verstopt raakt, probeer dan eerst een rubberen ontstopper of maak de sifon schoon. De sifon is de buis onder uw gootsteen of wastafel. Als dat niet werkt, neemt u contact op met onze loodgieter. Hij beschikt over de juiste apparatuur en kennis om uw afvoer snel en veilig te ontstoppen.

Verstopte gootsteen

Een verstopte gootsteen kan erg vervelend zijn, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om dit in eerste instantie zelf op te lossen. Hier zijn enkele tips die u kunt proberen:

 • Gebruik een plopper. Dit is een houten stok met een rode zuignap die u op het afvoerputje plaatst. Door de plopper snel op en neer te bewegen, kunt u de verstopping losmaken.
 • Gebruik een trekveer. Dit is een metalen draad die u in de afvoer duwt om de verstopping weg te duwen. Draai het handvat tegen de klok in als u weerstand voelt.
 • Gebruik afwasmiddel of huishoudsoda. Deze middelen hebben een ontvettende en reinigende werking, waardoor ze het vuil in de afvoer kunnen oplossen. Meng afwasmiddel of soda met heet water en giet dit in de gootsteen.
 • Gebruik soda en schoonmaakazijn. Het zijn wondermiddelen en raden wij in eerste instantie altijd aan bij beginnende verstoppingen. Deze middelen reageren op elkaar en veroorzaken een schuimend effect, waardoor ze de verstopping kunnen verwijderen. Giet eerst heet water in de gootsteen, dan een kopje soda, dan een kopje azijn, en spoel na met heet water. Het is de meest veilige optie, overal verkrijgbaar en relatief goedkoop.

Andere oorzaken van een verstopping kunnen zijn: vet- en etensresten in de afvoer want, een verstopte gootsteen ontstaat vaak door vet- en etensresten die in de afvoer blijven hangen. Vet plakt en houdt vuil vast. Dit kan niet alleen vervelende geurtjes veroorzaken, maar ook de waterstroom bemoeilijken. Daarnaast kan kalkaanslag een oorzaak zijn als je kraanwater veel kalk bevat. Dit kan verschillen per regio. Na verloop van tijd kan deze kalkaanslag zo hardnekkig worden dat de afvoer verstopt raakt. Kalk is niet de enige reden waarom de verstopping zich zo ophoopt.

Het kan echter ook liggen aan de riolering zelf. Denkt u maar aan oude of verkeerd aangelegde riolering in oudere huizen. Oudere huizen met gietijzeren rioolbuizen kunnen door een verkeerde of oude aanleg van de riolering leiden tot verstoppingen. Deze buizen kunnen roesten en sneller dichtslibben met vet- en etensresten. Wellicht om dit achter de hand te houden bij het kopen van een woning. U kunt een rioolinspectie laten doen door een specialist om u te vertellen wat de staat is van de riolering en alle afvoeren in heel het huis. Bovendien kan dit u achteraf veel geld besparen want, het veelvuldig gebruik van een slechte riolering brengt op de langere termijn meer schade met zich mee.

Verstopping wc

Een verstopte wc kan behoorlijk onaangenaam zijn, vooral als er familie of vrienden op bezoek zijn. Daarnaast hebben bewoners met enkel één toilet hier natuurlijk het meeste last van. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende oorzaken van een verstopt toilet:

 • Ontlasting: Een van de meest voorkomende oorzaken is te veel ontlasting in één keer doorspoelen.
 • Wc-papier: Overmatig gebruik van wc-papier kan ook leiden tot een verstopte wc
 • Toiletpapier: Toiletpapier, vergelijkbaar met wc-papier, kan ook een verstopping veroorzaken als er te veel tegelijk wordt doorgespoeld.

Wat u kunt doen als de verstopping niet te diep zit of als voorlopige oplossing de klassieke wc-ontstopper: Gebruik een wc-ontstopper (plopper) met een voldoende grote zuignap om het volledige wc-gat af te dekken. Duw de zuignap op en neer om eventuele verstoppingen te verwijderen. In een oudere woning zijn de leidingen en rioleringsbuizen vaak in een oudere staat. U kunt een preventieve inspectie laten uitvoeren om dit na te laten kijken. Onthoud dat het belangrijk is om altijd voorzichtig te zijn indien u zelf een kruipruimte in gaat. Doe dit liever niet alleen.

Binnenshuis kunnen er nog andere oorzaken zijn, zoals het doorspoelen van vochtig toiletpapier, babydoekjes, geurblokjes, of zelfs speelgoed van kinderen. Buitenshuis kunnen problemen optreden met de regenpijp, hemelwaterafvoer of verstopte putten. Daarom raden we altijd aan om dit als huurder of huiseigenaar goed te onderhouden. Zorg dat uw bladopvanger niet vol zit of leeg deze regelmatig in bepaalde seizoenen en houdt de hemelwaterafvoer vrij van bladeren, buitenspeelgoed of andere voorwerpen. Uiteraard kunt u dit ook door iemand anders laten doen als het voor u net iets te hoog is.

Verstopping in het bad of douche

Een verstopte doucheafvoer kan erg vervelend zijn. De meeste oorzaken van een verstopte doucheafvoer zijn:

 • Haar, zeepresten, dode huidcellen en andere doucheproducten die in de afvoer blijven hangen.
 • Zand, vuil, puin of andere voorwerpen die per ongeluk in de afvoer terechtkomen.

Er zijn verschillende manieren om een verstopte doucheafvoer zelf op te lossen, zoals:

 • Het roostertje verwijderen en de zichtbare haren en vuil handmatig uit de afvoer halen.
 • Een natuurlijk ontstoppingsmiddel of speciale daarvoor bestemde afvoerreiniger uit de winkel gebruiken, volgens de gebruiksaanwijzing.
 • Een huismiddel van baking soda, schoonmaakazijn, kokend water en een oude doek gebruiken.
 • Een ontstopper of een ontstoppingsveer gebruiken. Past u wel op dat u het risico loopt dat de trekveer klem kan blijven zitten bij verkeerd gebruik. Vaak worden we gebeld door dit probleem naast het feit dat de afvoer verstopt zit.

Als deze methodes niet werken, of als de verstopping dieper zit, is het raadzaam om contact op te nemen met Delta Loodgieter Utrecht. Onze loodgieter beschikt over de juiste materiaal en kennis om de verstopping snel en effectief te verhelpen.

Om een verstopte doucheafvoer in de toekomst te voorkomen, kunt u het beste de volgende tips in acht nemen:

 • Het roostertje en de afvoer regelmatig reinigen.
 • Het water nog even laten doorstromen na het gebruik van shampoo of douchegel.
 • Geen rare voorwerpen in de afvoer gooien.
 • Met regelmaat kokend water door de afvoer spoelen (tijdens de schoonmaak)
 • Schaf een afvoerzeefje aan voor in bad om o.a. haren op te vangen.

Verstopping vaatwasser

Een verstopping in de afvoer van de vaatwasser kan verschillende oorzaken hebben, zoals kalkaanslag, vet, etensresten of zeepresten. Dit kan leiden tot problemen met het afvoeren van het water, het stoppen van de vaatwasser of zelfs lekkage. De vaat kan hierdoor gaan stinken mede omdat het water blijft staan. Het is daarom belangrijk om de verstopping zo snel mogelijk te verhelpen. Er zijn een paar manieren om zelf de afvoer van de vaatwasser te ontstoppen, zoals:

 • De filter controleren en schoonmaken.
 • De afvoerslang inspecteren en eventueel losmaken.
 • De sifon van de gootsteen waarmee de vaatwasser verbonden is reinigen.
 • Een natuurlijk ontstoppingsmiddel of speciaal ontwikkeld afvoerreiniger
 • Een huismiddel van soda, azijn en kokend water gebruiken.

Indien u er zelf niet uitkomt of de verstopping ook elders in de keuken plaatsvindt, raden we u aan om dit voor te leggen aan onze loodgieter. Een mogelijkheid die voorkomt is dat het probleem en de hoofdoorzaak in het riool zit. Borrelende geluiden uit de gootsteen is een bekend fenomeen. Een verstopte riolering kun je merken aan de volgende symptomen.

 • Het water loopt niet of langzaam weg uit de gootsteen, toilet, douche of het bad.
 • Er komen borrelende geluiden uit de afvoer of het toilet.
 • Er hangt een vieze geur in huis.
 • Het water in het toilet komt omhoog of wordt leeg getrokken.
 • Er ontstaan lekkages of overstromingen.

Verstoppingen kunnen vaak zelf worden hersteld met eenvoudige middelen zoals een ontstopper, een ontstoppingsveer of een huismiddel van soda, azijn en kokend water. Let wel, deze methodes kunnen werken wanneer de verstopping nog oppervlakkig is, dus niet dieper dan de sifon of afvoerput.

Als laatste maar geen onbelangrijke tip: Gebruik overal in huis een zeefje en laat uw wasmachine weleens een programma van 90 graden draaien om de afvoerslang goed door te spoelen. Dit geldt ook voor de vaatwasser, dat kun je combineren met wat azijn en baking soda. Het blijft een wondermiddel en is het meest veilige om te gebruiken.