24/7 Customer service 06-20165656

Hoe schadelijk is hard water?

schadelijk is hard water

Hoe wordt waterhardheid uitgedrukt?

Als u het kraanwater openzet, denkt u er alleen maar aan om water te halen, toch? U denkt niet na over wat er nog meer in dat water zit. Het meeste water bevat van nature de elementen calcium en magnesium, maar sommige watersoorten hebben daar een overschot aan. Wanneer dat gebeurt, wordt er sprake van hard water, en volgens Waterhardheid.nl kan dit nogal per regio verschillen. De hardheid van water wordt afgemeten aan de hoeveelheid calcium en magnesium.

Hoe meer calcium en magnesium, hoe ‘harder’ het water. Doorgaans wordt de hardheid van water uitgedrukt in Duitse graden (ºD of dH): 1 dH is 17,8 milligram CaCO3 (calciumcarbonaat) kalk per liter water. Waterhardheid wordt gemeten in cijfers van hoe hard het water wordt. Voor het grootste deel van Utrecht is het water van nature zachter dan in de rest van het land. Toch wordt regio Utrecht gescoord op een 6,3 van 0 t/m 20 wat beschouwd wordt als tamelijk hard. Ondanks dat de regio niet hoog op de schaal scoort, acht u het liever niet als zacht water. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

hard water
schadelijk is hard water

Waarom hard water slecht is voor uw huis

Het horen van de woorden calcium en magnesium betekent over het algemeen iets goeds, omdat beide elementen zijn die we nodig hebben voor onze algehele gezondheid. Wanneer deze zich echter in water ophopen, kan dit tot andere problemen leiden.

Hard water kan een residu achterlaten dat zich ophoopt op apparaten zoals uw wasmachine of vaatwasser, en u kunt het ook op uw potten en pannen tegenkomen. Deze ophopingen kunnen ook voorkomen in uw leidingen of andere apparaten, waardoor de efficiëntie hiervan wordt beïnvloed. Deze opeenhoping wordt kalkaanslag genoemd en kan zelfs apparaten beschadigen. Een boiler kan veel kalkophoping zien, wat betekent dat uw water niet zo goed wordt verwarmd als zou kunnen en dat het meer energie kost. Een waterontharder installeren helpt kalkophoping in uw leidingen en apparaten zoals boilers te voorkomen.

Hard water draagt ook bij aan vlekken in uw douche. Zeepresten en zeepresten kunnen zich ophopen en er lelijk uitzien, vooral als u een glazen douchedeur heeft. Het kan ook uw haar en huid aantasten tijdens het douchen, waardoor deze sneller uitdrogen.

De voor- en nadelen van het gebruik van zacht water

Zacht water veroorzaakt minder schade aan afvoeren en leidingen. Het bevat niet de mineralen die hard water wel bevat. Door zacht water te gebruiken, kunt u de aanslag in uw apparaten en de vlekken op uw borden, potten en pannen verminderen. Het zorgt er ook voor dat uw huid en haar zich over het algemeen beter voelen, omdat het ze niet uitdroogt zoals hard water dat doet.

Zacht water heeft echter zijn eigen nadelen. Het heeft een hoger zoutgehalte, dus het wordt over het algemeen niet aanbevolen als drinkwater voor mensen met hoge bloeddruk of diabetes. Water wordt onthard door middel van ionenuitwisseling, wat betekent dat de mineralen in het water worden vervangen door natrium. Het is ook niet de beste manier om planten water te geven, omdat het het natriumgehalte van de plant kan beïnvloeden.\

⇒ Lage waterdruk oorzaken & oplossingen
waterhardheid
schadelijk is hard water

Bel delta bij hard water

Bij Delta Loodgieter Utrecht kunnen we u helpen beslissen welk soort waterontharder het beste bij uw woning past. Indien u last heeft van een verstopping door bijvoorbeeld kalkstenen, kunnen we deze voor u verwijderen. Bel ons via 06 2016 56 56 als u merkt dat het water te hard is, dan kunnen we u helpen een waterontharder aan te bevelen en te installeren.